България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Да се гмурнеш като делфин

Прочитания: 228
10.04.2013 11:04 по статията работи: Александра Цанкова

Да летите на метри над водата и да се гмуркате надълбоко като делфин... искало ли ви се е някога да го направите? Вече можете да си осигурите това невероятно емоционално преживяване, благодарение на едно ново изобретение за воден спорт, което още от миналата година предизвика истинска истерия сред любителите на екстремните усещания.



Французинът Франки Запатана нарича творението си "флайборд": "Исках да направя нещо, което обединява всичките ми страсти – джетове, ски, сноуборд и акробатични скокове" – обяснява той идеята за изобретението си.

 

b9d3f52c-71ae-460f-5163-21db573f064a



Какво всъщност представлява флайбордът? Това е иновационен уред, като основните му части са борд, чифт обувки, накрайници с дюзи и маркуч, който свързва джета към флайборда. През маркуча водната струя, идваща под налягане от джета, се пренася към борда с обувките, като това позволява задържането на трениращия над водата. Дюзите под краката осигуряват 90% от мощността на струята, което дава възможност да се извършват свободни движения, а посоката им зависи от наклона на краката. Останалите 10% от нея минават през алуминиевите накрайници с дюзи, прикрепени към ръцете, поддържайки баланса подобно на карането на ски. С целия този уникален механизъм трениращият прави всички движения, които досега е гледал само във филми за супергерои. Може да оформя различни фигури и салта във въздуха над водата, да изскача от нея като делфин и да се гмурка, летейки от няколко метра височина.

 

679c2f2d-8542-6cb3-9a7f-19a7c7a43134

 

След редица модификации и подобрения, флайбордът достига до любителите на екстремното в два варианта. Първият вариант включва участието на двама души - единият управлява джета, а другият е на флайбордът. Вторият вариант изисква само един човек, а джета се управлява дистанционно (чрез допълнителен механизъм).

 


Макар да звучи (а и да изглежда) трудно, гмуркалите се твърдят, че управлението на флайбордът е лесна работа. Единственото, което трябва да направите е да овладявате баланса си и очаквате адреналина ви да скочи до космически нива (макар тялото ви да може да се издигне "едва" на 13 метра над водната повърхност).



Като всяко ново удоволствие, това също се заплаща скъпо. Но удоволствието от преживяването няма да ви остави намира дълго след това. И то какво преживяване...

 

 

 

 

Още от нас и във Фейсбук.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване