България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Д-р Свилен Калинов - за значението на спорта и здравословното хранене от първо лице

Прочитания: 1169
31.05.2014 15:05 по статията работи: Александра Цанкова

Представяме ви д-р Свилен Калинов. След завършване на "НСА Васил Левски", София, специалност кинезитерапия и спортен мениджмънт, той влага уменията, придобити от професионалния спорт, в посока треньорска дейност, като създава множество разнородни спортни подготовки, подплатени с източно познание, в търсене на унифицирана формула за подготовка на спортисти. След съкрушителни житейски загуби започва да издирва източника на човешкото страдание и поема дълбок преход през вътрешните светове на съзнанието.


Днес Свилен работи като терапевт на свободна практика, с насочено внимание към опорно-двигателните проблеми и превантивни оздравителни програми в полза на човека.

 



Здравейте, представете се.


Здравейте, казвам се Свилен Калинов - спортист, треньор, търсещ себе си човек по пътя на здравословното и значимото.

 



Кое е най-важното, което трябва да знаем за здравословното хранене?


Едно от най-важните неща, които трябва да знаем за здравословното хранене, е как да намерим баланса. Най-наболелите проблеми при това огромно изобилие от информация напоследък е непълнотата на самата информация. Тоест - медийна машина, търсеща последните хитове в храненето, дава много информация,  която е откъс от една много по-голяма картина.

 

1295341



Обикновено човек, имащ оскъдни знания, често се захваща с нещо, което не е по силите му да изпълни, поради липсата на есенциална информация. А прекалено информираните хора залитат в крайности и едно от срещаните явления са грешки, водещи до здравословни проблеми. Затова често припомням на моите клиенти една простичка крилата фраза, която звучи така - отровата и противоотровата са в дозата

 

Затова баланса не значи да се откажеш от нещо, а да намериш точната порция в начина на прием.



Разкажете ни повече за БулГайя.



БулГайя е проект, който обедини няколко специалисти със сходни виждания да предадат една нова и не толкова крайна идея за начина ни на живот. България е нашата биосфера, затова единността ни да предложим на хората нашето българско натурално производство бе на първо място и ни обедини в общ мироглед, от който се роди нашия малък по мащаб, но стойностен проект с поетапно разгръщане.



Освен предлагането на храна от малки български ферми, една от основните ни цели е да информираме хората, за разнородните начини на хранене, да превърнем храната в наше лекарство и освободим себе си от причинно-следствените постановки на заболяванията. Към това добавяме, спрямо активността и нуждите на личността, консултация какво би подхождало за съответния тип, вид спортна активност – индивидуални спортове, отборни спортни занимания, йога, и др.



И за край, но не на последно място, медитация и антистрес програми, за да запълним образа на споменатия горе баланс. Така заложената хармония между Ум, Дух, Тяло наистина ще бъде завършена от наша гледна точка. Нашите уъркшопи и тимбилдинги ще дадат възможността на хората да въведат порядък в личното си пространство и повишат качеството си на живот. 

 

1295344


Какво съдържа вашето дневно меню?


 
Като човек, занимаващ се от дълги години с различни стратегии в посока на храненето, съм намерил идеалната си формула да не се лишавам от нищо. Простичките принципи, към които се придържам, са и основната решетка, върху която градя здравословните режими.



Първо хранене винаги е каквото си поискам, като държа да имам умерено количество въглехидрати, белтъци и фибри.


Второто ми хранене е на половина на първото, протеинова храна и зеленчуци.

 

Третото хранене е на половина на второто.


Единственото съображение към продуктите, които са в дневното ми меню, е да бъдат натурално приготвени без технологична обработка. Тоест - не си набавям храната от хипермаркетите и обичайните магазинни мрежи.



Издайте ни една здравословна рецепта.



Преди консумацията на основното блюдо храна, хапнете суров зеленчук. Преди да консумирате сладки и десерти, хапнете суров или сушен плод.




Спортът е източник на?



Спортът е източник на здраве и развитие на волята. Наблюдавам тенденцията все повече хора да влизат в спортните зали. Това е много поощрително за новите поколения и ще даде отражение на нас самите не само като хора, но и като нация.

 

1295348

 

Кой е най-успешният начин, каращ хората да обърнат повече внимание на здравето си?



За съжаление не мога да ви дам рецепта, но мога да кажа най-често срещания модел за това. Големият стрес от преживяна неудача, поради дългото необръщане на внимание преди това. Един от отключващите моменти за обрат при хората с тежко заболяване или друг физически дискомфорт, което е ключ за промяната на даден човек. Доста често се срещат и хора, които се учат от чужди грешки и рязко вземат решение, че е недопустимо това да се случи и на тях самите.

 



Няколко думи, с които да накарате хората да спортуват.



Ние сме биомашини създадени за движение, което е част от общия прогрес и еволюция на нашия свят. Нашите тела са създадени да бъдат домове на душата ни. За да бъдете създатели на живота си, то трябва да поддържате вашия дом уютен.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване