Далеч сме от мисълта, че консумирането на една храна може да ви преобрази бързо и необратимо. Все пак решихме да пишем за ролята на гроздето в здравословния хранителен режим, тъй като този плод често е игнориран в списъците на суперхраните. Ново американско проучване показва защо гроздето заслужава мястото си сред най-здравословните храни.
Резултат на съвпадение или не, данните от изследването демонстрират, че хората, хапващи грозде, стафиди или гроздов сок били тези, които като цяло имали по-здравословни хранителни навици. Запитани какво са консумирали през 24-часовия период непосредствено преди прочването, тези, които консумирали гроздови продукти си набавяли и повече цитрусови плодове, зеленчуци, фибри, витамин А, витамин С, калций, магнезий и калий. В същото време приемът им на мазнини, добавена захара и алкохол бил минимален.
Гроздето и стафидите са изключително полезни за сърцето. Магнезият, който се съдържа в тях ви помага по-лесно да се справите с умората, а цинкът забавя стареенето. Сокът от грозде подобрява паметта и пречиства черния дроб. Гроздето съдържа също калций, фосфор и минимални нива на сол, които стимулират процеса по отделянето на токсини.
Възползвайте се от това, че скоро идва сезонът на този плод и го консумирайте в огромни количества. Но не само в течно и ферментирало състояние ;).
За още полезни съвети елате на нашата Фейсбук страница.