Годжи бери, императорско плодче, китайска шипка са само част от имената на това хималайско растение.
Древна китайска легенда разказва за билкар – Ли Чинг-Юн, който живял цели 256 години, в неговото меню присъствало именно растението годжи бери.
Днес ние познаваме растението като суперхрана, мощен антиоксидант и източник на витамин C. Освен това то е източник още на витамин А,B, ликопен, стероли, фибри, полизахариди, зеаксантин и много минерали (селен, желязо, цинк, калий, калций и др.)
Годжи бери в помощ на зрението – изключително подходящ при нощна слепота. Съдържанието на лутеин и зеаксантин предпазват очите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и пораженията, които нанасят – катаракта, дегенерация на макулата. При изследване се намира, че при редовен прием на 15 г плод в продължение на 28 дни, значително се покачват нивата на зеаксантин.
Ликопенът в растението придава не само червения му цвят. Като силен антиоксидант той предпазва сърдечносъдовата система от оксидативен стрес.
Фитостеролите (бета-ситостерол) в плодовете понижават нивата на холестерол и подпомагат поддържането на нормални нива на кръвното налягане.