България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Време е за голф!

Прочитания: 308  4
26.05.2011 14:05 по статията работи: Петя Дикова

Това не е спорт за богоизбрани, а достъпна и полезна физическа активност

Доскоро голфът у нас беше екзотичен и дори аристократичен спорт, достъп до който имат предимно професионалисти и хора с по-сериозни финансови въможности. През последните няколко години обаче в България бяха изградени значителен брой голф игрища, които сериозно промениха мнението ни.

И, ако си мислите, че този спорт е за мързеливи, застаряващи чичковци или за скучни юпита, доста грешите. Всъщност, той е умерено динамичен и, като всяка друга физическа активност, има своите здравословни преимущества. Освен това изобщо не е "мъжки" – това, че голфърките не са супер популярни тук, не означава, че не съществуват.

Сега няма да се спираме на правилата на играта, тъй като смятаме да им отделим специално внимание скоро. По-скоро ще ви споделим най-сериозните ползи от голфа, заради които си срува да му дадете шанс.

Но първо...

Какво е голф?

Това е индивидуална или отборна игра, която се практикува на открито игрище. Целта е малка топка да бъде вкарана в серия дупки с възможно най-малко удари. Топката се удря с различни по вид стикове и често между началната позиция и всяка дупка има различни препятствия като залесени площи, пясъчници, неравности и дори малки изкуствени езера.

Игрищата са с 9 или 18 дупки и могат да бъдат използвани както на състезателен принцип, така и за чисто удоволствие и упражнения.

Интересното при голфа е, че реално няма съдии – тази роля се изпълнява от самите играчи.

И защо е полезен?

Естествено, на първо място ще споменем, че времето, прекарано навън, обикновено на чист въздух и сред зеленина, във всички случаи се отразява добре. Няколко часа в подобни условия могат блажено да опразнят стресираното градско съзнание от всякакви проблеми и тревоги. При това, много по-ефективно от бягане на пътека, според нас.

В играта на голф отделните дупки са разположени на доста сериозни разстояния една от друга, а придвижването между тях в класическия вариант се осъществява пеша. Стиковете, пренасяни на ръка, пък са допълнителната тежест, която приятно усложнява тази разходка. Ако носите тях, заедно с останалите си принадлежности, спокойно можете да си отбележите това като лека тренировка с тежести, която укрепва мускулите на цялото тяло.

Като добавим и неравния терен, голфът може да ви "коства" 300-350 калории на час (ако тежите около 70 килограма и имате умерено количество мускули.).

Подобна активност със сигурност ще ви накара да се задъхате и изпотите (освен ако придвижването между дупките не ви отнема половин ден...) и се брои за прилично кардио. А то влияе особено добре върху работата на сърцето.

Самите движения при играта на голф подобряват стабилността на тялото, неговата гъвкавост, издръжливост и сила. А и редовни занимания като тези, комбиниращи едновременно силови и кардио тренировки, неминуемо водят и до загуба на излишни мазнини.

Голфът помага и на концентрацията и мисловните процеси. За да преминете успешно през дадена игра, особено ако тя има състезателен характер, трябва да имате стратегия за превземането на всяка дупка. Тактиката на игрището обаче се променя и развива всяка минута, тъй като има странични фактори като неточност, вятър, препятствия и други играчи, които налагат своевременна реакция от ваша страна.

Самото съсредоточаване върху удара и прецизното му изпълнение са добър начин да усъвършенствате своята концентрация.

Не трябва да пропускаме и факта, че времето, прекарано на слънце, зарежда батериите ни с витамин D. Да, точно онзи, който сами синтезираме с помощта на топлите лъчи и от който много се нуждаем, за да имаме здрави кости.

Не на последно място по важност ще отбележим, че голфът е социална игра.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване