България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Борбата с мечка - за радост вече в историята

Прочитания: 262
04.11.2013 10:11 по статията работи: Боян Кърпачев

Историята на спорта

Поради очевидни причини, свързани с безопасността на хората и жестокостта на животните, борбата с мечки не е на мода от няколко десетилетия. Но преди 1980, на този вид спорт се гледа по-сериозно и се приравнява с аматьорските мачове по борба. И все пак ще ви предложим малко сюрреалистични кадри с хора, получаващи удари от много по-големи и много по-силни от тях животни.

 

 

Първо, изображението по-горе е кадър от 1902 на фотографа Р. Труман е изровено от Архивите на странни снимки в канадска колекция.

 

 

Информацията за снимката гласи:  "Практиката на отглеждане на мечки за забавление, популярна през 19-ти век, за щастие излиза от мода, което прави този образ много труден за разбиране от съвременните канадци. Освен че мечката губи интерес в неравната борба, нейният съперник също не изглежда твърде щастлив, което прави фотоса още по-комичен". 

 

 

Завладяващ кадър със сигурност, но влечението по борба не е изолирано явление на Викторианската епоха. През 1970 Sports Illustrated показва в разширен профил бившия борец алигатор Тъфи Тръсдел. Той се изправя срещу мечока Виктор, който често задушава доброволците, имали неразумието да му се противопоставят. Ето и видеото:

 

 

 

 

 

Собственикът на Виктор споделя: "Около 5% от приходите отиват за застраховки на борците, дръзнали да се изправят срещу него. Атракцията е голяма. Поне 50 000 съперника е имал досега. Ако сме на ново място и никой не иска да се бори с него, човек от екипа доброволства от публиката, за да повлече крак и да покаже, че е лесно. Понякога младежите искат и реванш, водейки си публика, която искат да впечатлят - предимно своите приятелки".

 

 

 

 

 

 

"Статистически погледнато Виктор е непобедим. С резултат 50 000 / 1 (победи / загуби), той е рекордьор. Единствената му "загуба" е, когато професионален борец от Западното крайбрежие на име Дон Лео Джонатан успява да бъде равностоен в продължение на 10 минути. По това време и Дон Лео и Виктор тежат по 160 килограма. Няколко години по-късно мечокът е наддал още 50".

 

 

1094087

 

Друга атракция са били срещите с Виктор в почивките на баскетболните мачове. Този постер показва, че мачът между Индиана Пейсърс и Юта Старс ще бъде съпроводен от борба с мечката Виктор между частите.

 

1094088

 

 

Виктор се е борил срещу спортни директори в телевизии или репортери от списания. Също така и срещу хора от публиката.

 

 

 

 

Не се знае какво се е случило с Виктор след това. Той със сигурност е починал, след като кадрите с него са от 70-те.

 

 

Това, което със сигурност се знае е, че такива извращения не се практикуват вече и животинките не се карат да вършат несвойствени за тях неща. В този ред на мисли... защо ли като са толкова безстрашни тези модерни гладиатори по снимките и видеата не се борят с Виктор когато той е без намордник? Няма да отговарям, то е ясно.

 

 

 

Още интересни материали ще намерите на Фейсбук страницата ни.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване