България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Биха шута на Найк заради тормоз над работници

Прочитания: 156
11.03.2013 11:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Университетът в Уисконсин скъса взаимоотношенията си с Найк, въпреки че спонсорството на спортния концерн носеше на учебното заведение близо 49 000 долара годишно. Причината за решението е отношението на Найк е грубото отношение на фирмата към работниците си в Хондурас.

 

От университета твърдят, че компанията не е направила достатъчно, за да обезпечи служителите си в латиноамериканската държава, които бяха изненадващо съкратени през 2009 година. 

 

"От Найк не са обмислили и нямате намерение да обмислят работещи начини, по които да компенсират тези ощетени работници и семействата им", споделя ректорът на университета Биди Мартин и допълва - "Липсва дългосрочен план за предотвратяването на подобни проблеми. Поради тези причини, ние прекратяваме взаимоотношенията ни."

 

От своя страна, спортният концерн изрази своето съжаление и натърти, че артикулите с марката на университета никога не са произвеждани в Хондурас и освен това, Найк е използвал подизпълнител в страната, а според правилата на компанията, подизпълнителят е този, който трябва да се издължи на работниците.

 

Студентите обаче категорично подкрепят позицията на своя университет - "Това е голяма победа в национален мащаб. Надяваме се, че тя ще помогне на други университета да вземат същото решение", споделя Джона Зин, 19-годишен студент.

 

Найк беше прехвърлил част от производството си на фирми в Колома и Сан Педро Сула. През януари 2009 година двата завода затвориха врати и работниците останаха с неизплатени близо 2,6 млн. долара възнаграждения.

 

Първоначално от компанията обещаха да помогнат на всички служители да се преквалифицират, както и да се ползват с предимство за назначаване в други заводи в региона. Нищо подобно обаче не се случи.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване