Един от кулинарните артисти на нашето време, Дебора Мадисън, разкри цял нов свят, пълен с идеи за приготвяне на киноа, в последната си книга "Растителна грамотност".
В някои от своите рецепти тя използва киноата повече като гарнитура, отколкото като основна съставка. Помислете за това, когато гарнирате своята салата.
Някои от салатите, които бихте могли да сътворите могат да са основно от киноа и специфични дресинги, придружени от зеленчуци, подправки и други съставки като ядки или семена.
Като:
Салата от червена киноа, орехи, аспержи и микс от лешници с пикантни семена
Съставки:
- 350 грама нарязани аспержи
- 3 чаши сготвена червена киноа
- ¼ чаша накълцан или смлян зелен лук
- ¼ чаша накълцан свеж магданоз
- 2 с.л. натрошени орехи
- 2 ч.л смес от лешници и пикантни семена
Пикантна салата с броколи, кориандър и лайм
Съставки:
- 2 и ½ чаша сготвена киноа
- 1 и ½ чаши задушени на пара броколи (за 4-5 мин, като после се разделят на малки розички)
- ½ чаша кориандър
- 2 супени лъжици чили (по вкус)
- ¼ чаша червена леща, накисната за 2 или повече часа и прецедена
- 30 грама или ¼ чаша сирене Фета
- пресни чушки – по вкус
- 3 супени лъжици прясно изцеден сок от лайм
- сол на вкус
- 1 скилидка чесън, накълцан на дребно или счукан
- 6 супени лъжици зехтин
- 2 твърдо сварени яйца
- 1 авокадо, нрязано на тънки парченца
Салата от нахут, киноа и селъри с подправки от Близкия Изток
Съставки:
- 1 и ½ чаша сготвен нахут
- 1 и ½ чаша сготвена киноа
- 1 чаша тънко нарязана селъри
- ¾ чаша нарязани домати
- 2 с.л. нарязан пресен копър
- 2 с.л. нарязана прясна мента
- 1 с.л смлян зелен лук
- 4 супени лъжици нарязан лук
- 1 с.л смрадлика, плюс допълнителна за поръсване
Но също така може спокойно да направите салата от зелен боб и бадеми, където червената киноа свири втора цигулка (след зеления боб); или класически таратор, поръсен с червена киноа. Киноата допринася за красивия цвят също както и прекрасната текстура и съдържание на тези леки салатки.
Киноата се запзва добре в хладилника, така че сгответе си малко и направете тези салатки през седмицата. От тях става прекрасен обяд или лека вечеря.