България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

5 здравословни навика за офиса

Прочитания: 554
10.05.2013 10:05 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Начинът, по който хората работят бързо се променя към по-добро. Сега все повече хора се усещат принудени да придобият здравословни навици на работното място да се избегнат рисковете от заседналото ежедневие и излишно наддаване на тегло. Скоро болежките на тръгване от работа ще бъдат нещо от миналото.  

 

Здравословните навици не трябва да бъдат натрапчиви и не бива да изискват много усилия, за да се придобият. Точно такива са тези 5 прости навика, които трябва да придобием докато сме зад компютъра, ако искаме да направим промяната към по-здравословен живот.

 

1. Разтягайте се често

 

Човешкото тяло не е проектирано да седи неподвижно за дълги периоди от време. Изправянето и разтягането от време на време дава на мускулите облекчение от седенето в една и съща поза по време на работния ден. Разтягайте врата, гърба, бедрата, краката и раменете за да останете свежи през целия ден и за да избегнете главоболието вечерта.

 

2. Ставайте поне веднъж на час

 

Едно от най-лошите неща, които можете да направите за вашето тяло е да останете в една и съща поза за продължително време. Създайте си навика и съберете сила в себе си да станете от стола си най-малко веднъж на час. Отидете до тоалетната, отидете да побъбрите с колега или просто минете няколко етажа нагоре и надолу по стълбите. Малко движение на всеки час може да има огромно влияние върху вашето здраве.

 

3. Не се изгърбвайте към екрана

 

Присвиването на очи към екрана, който може да бъде твърде далеч или твърде ярък на фона на осветлението в стаята, може да ви доведе главоболие. Това може да ви уморява много по-бързо, отколкото при правилна ергономична стойка. За да избегнете това, трябва да оправите разстоянието между вас и екрана, също така регулирайте височината на монитора. Вместо да движите главата си напред, за да видите екрана, което води до гърбица, можете да седнете изправен, а когато екрана е на перфектното разстояние ще усетите и работата по-лека.

 

4. Намалете сладките изкушения

 

Сладките лакомства ни преследват навсякъде в офиса. Колежката черпи с курабийки, кафето е с няколко захарчета, нездравословната храна е навсякъде. Намалете изкушенията, като имате здравословна храна под ръка. Вземете да хапнете лодове, ядки или едно яйце, когато сте гладни. Това ще ви засити за по-дълго и ще ви помогне да устоите на съблазнителните захарни изкушения, които изглежда са на разположение на всяка крачка. 

 

5. Ходете винаги, когато можете

 

Удобствата са създадени за това, за да не ни се налага да се ставаме от стола си. Много по-лесно е да пратиш имейл на колега, вместо да отидете по коридора и да говорите лично. Навика да ходите всеки път, когато е възможно, ще ви помогне да натрупате стъпките на вашия крачкомер за деня и да си раздвижите кръвта и да почувствате по-добре. Преминете на следващото ниво, като ходите, докато работите. Е, не да работите на компютър ходейки, но можете да телефонирате докато вървите бавно.

 

Здравословния начин на живот не е нещо, за което повечето хора трябва да работят усилено, за да се постигне. Времето, което прекарвате в офиса също не трябва да ви отдалечава от стремежа да живеете по-здравословен живот. Помислете да разширите възможностите си да бъдете по-здрави с придобиването на тези лесни, здравословни навици на работното място. И да не забравите да ни станете фенове във Фейсбук.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2676
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване