Наближава Великден и вече със сигурност повечето от вас са накупили необходимото количество яйца за боядисване. Предлагаме ви 3 лесни рецепти, включващи яйца, които могат да ви помогнат в случай на излишно останали яйца.
1. Вегетариански бифтек с яйца
Продукти за 5 порции:
-
600гр. картофи
-
250гр. грах
-
2 моркова
-
1 парче целина
-
100гр. ориз
-
1 пакетче краве масло
-
7 яйца
-
50гр. брашно
-
75гр. галета
-
1 с.л. ситно нарязан магданоз
-
черен пипер
-
сол
Начин на приготвяне:
Сваряваме картофите и ги настъргваме на ситно ренде. Нарязваме на ситно морковите и целината и ги сваряваме в малко вода. Поотделно в подсолена вода сваряваме грахта и ориза. Смесваме всички тези продукти, прибавяме 2 яйца, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре и разделяме сместта на 5 части, които овалваме в брашното и галетата и изпържваме в сгорещената мазнина. Изпържваме останалите яйца на очи и поднасяме всеки бифтек с по едно изпържено яйце.
2. Забулени яйца върху задушени гъби
Продукти за 5 порции:
-
10 яйца
-
300гр гъби
-
1 пакетче краве масло
-
2 ч.ч вода
-
1 ч.л червен пипер
-
1 с.л оцет
-
черен пипер
-
сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме гъбите на филийки и ги задушаваме до омекване в 2/3 от мазнината, към която постепенно добавяме 1 к.ч гореща вода. Поръсваме със сол и пипер на вкус и ги разпределяме в чиниите за сервиране. В съд с вряща и подкиселена с оцета вода чукваме от ниско яйцата, захлупваме и варим, докато белтъка забули жълтъка. Изваждаме и ги разпределяме върху гъбите /по 2 в порция/. Заливаме яйцата с останалото разтопено масло, което сме оцветили с червения пипер.
3. Парени яйца
Продукти за 4 порции:
-
8 яйца
-
1 с.л оцет
-
100гр натрошено сирене
-
100гр краве масло
-
1-2 ч.л червен пипер
-
сол
Начин на приготвяне:
В тиган с широко дъно кипваме 2 ч.ч вода, прибавяме оцета и чукваме от ниско едно след друго яйцата, като внимаваме да останат цели. Когато се забулят ги прехвърляме в затоплени чинии/ по две във всяка чиния/, в които предварително сме разсипали натрошеното сирене. Запържвам маслото, поръсваме го с червения пипер и заливаме с него яйцата. Накрая посоляваме и поднасяме.