България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

11 общи вярвания, които са напълно погрешни

Прочитания: 333
01.04.2014 16:04 по статията работи: Боян Кърпачев

Митове и заблуди от цял свят

Източник: sxc.hu

Човек формира знанията си според това, което е чул. Докато расте, всяко дете слуша от семейството, приятелите и учителите интересни факти за света. Така те стават самата истина за всеки от нас. Няма нищо лошо в това, в действителност е напълно нормално. Но не винаги нещата са така, както ги знаем. Има изключително много на брой популярни "факти", които всъщност са напълно неверни. Тези погрешни схващания са широко разпространени, така че може да се изненадате, но дори и днес в някои от тях се вярва.

1. Човекът не се ражда с напълно развит мозък. Има доказателства, че мозъка продължава да произвежда нови клетки в определени региони. Този процес се нарича неврогенеза.


1238294


2. Цветът на сополите не показва дали имате бактериална или вирусна инфекция. Този цвят може да варира в зависимост от различни фактори, но не може да определи видът на заболяването.

3. Златните рибки не помнят по 30 секунди. В действителност, те могат да помнят неща в продължение на месеци.

1238297


4. Светкавицата може да "удари" два пъти на едно и също място. В действителност, Емпайър Стейт Билдинг е удряна от светкавици до 100 пъти на година.


1238292


5. Лемингите не извършват масови самоубийства. Този "факт" е погрешно увековечен от документален филм на Дисни от 1958 година, наречен White Wilderness. В него група леминги се хвърля от една скала, след вещата намеса на екипа. Така изглеждало по-добре на широк екран.

6. Прилепите не са слепи. Фразата "сляп като прилеп" е напълно нелогична. Въпреки че използват ехолокацията, за да се ориентират по-добре и да ловуват нощем, прилепите имат очи и могат да виждат.


1238298


7. Популярният динозавър "бронтозавър" не съществува. Това е всъщност един Apatosaurus. Палеонтологът Чарлс Марш объркал етикета на възрастен Apatosaurus и го записал като напълно различен вид (по този начин се появил "бронтозавърът").


8. Чистата вода не провежда електричество (добре).
Причината водата да провежда електричество са минералите, примесите и другите вещества в нея, които всъщност са добри проводници.

9. Дъвката не стои 7 години в стомаха. Всъщност въобще не се разгражда, а преминава през храносмилателната система почти непокътната и се отделя с другите отходни материали.

1238288

 

10. Няма такова нещо като "фотографска" памет. Дори хората с изключителни способности не могат да си спомнят картините с достатъчно подробности, че дори да се доближат до фотографския образ.

11. Ноктите и косата не продължават да растат след смъртта. Просто кожата се свива и ги карат да изглеждат все едно растат.

 

1238300

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване