България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Ток и кардио: Битката на университетите

Прочитания: 243
25.02.2013 11:02 по статията работи: Sportuvai.bg

Докато тук ние протестираме срещу високите цени на тока и ЕРП-тата, в САЩ два университета започнаха битка, кой ще произведе повече ток от фитнес упражнения. Техническият университет в Тенеси и Университета Чапман в Калифорния са си дали един месец време да видят чий студенти тренират по-активно и ще произведат повече електричество.



Каква е врътката?



И двете учебни заведения са оборудвани с фитнеси, последен писък на модата. В тях има инсталирани зелен уреди, произведени от SportsArt. Става дума за кардио уреди, които успяват да превърнат близо 75% от изразходената човешка енергия в ток.

 

Представете си, че в пътчката ви е вградено динамо или с други думи - уред, който превръща механичното движение в ток. А този ток отива директно в локалната електрическа мрежа и така помага на фитнесите да свалят сериозно разходите си за електричество.



В съревнованието ще се включат не само студенти, но и преподаватели и обслужващ персонал. Стартът вече бе даден на 15 февруари, а на 15 март ще бъде отчетен кой е произвел повече. Когато бъдат включени десет уреда, те могат да произведат до 2 000 вата за час или с други думи, около една шеста от енергията, която средностатистическият американец използва за един час.

 

Ето и видео, обясняващо как работят уредите:

 

 


Освен всичко останало, уредите предлагат и на всеки, който ги използва, да следи личния си принос в електропроизводството. Това става посредством специална карта, с която всеки трениращ се логва на машините.



Ако се питате какво ще спечелят университети, освен повече здраве, от компанията производител на уредите (SportArt) ще им доставят пътечка за бягане на стойност 7 000 долара.

 

Преди време колегите ни от Fitwell.bg посветиха специална статия на уредите, които буквално произвеждат енергия от кардио упражнения. Ако искате да прочете още по темата, може да го направите тук.

 

Също така ще се радваме, ако ни дадете по един лайк и във Фейсбук. Не спамим излишно, а подбираме само интересни неща за там :)

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване