България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

По пътеката: Каньона на водопадите

Прочитания: 459  10
23.08.2013 13:08 по статията работи: Sportuvai.bg

Там, където природата притихва, унесена от песента на реката

Днес се отправяме в посока Смолян – древният град, сгушен в сърцето на Родопите. Поради географското си разположение Смолян е отправна точка към много от впечатляващите природни красоти на България, сред които върховете Голям Перелик и Снежанка, Орфеевите скали, язовир "Доспат", Триградското ждрело, Ягодинската пещера, Дяволското гърло. Захласнати от очарованието на тези забележителности, лесно може да пропуснете отбивката за екопътека "Каньона на водопадите”, намираща се в непосредствена близост до смолянския квартал "Средок” по пътя за село Мугла. Именно тази грешка искаме да предотвратим чрез следващите редове.

 

 

 

"Каньона на водопадите” се простира на територията на резерват "Сосковчето”. Пътеката е дълга около 6 километра, но ние ще се съсредоточим само върху тези от тях, които отвеждат до най-високия от 50-те водопада - Орфей. Разстоянието до Орфей и обратно до началото на резервата, където трябва да оставите автомобилите си, се изминава за около четири часа със спокоен ход и предвидено време за отдих и снимки.

 

 

1019524

 

 

В началото на прехода можете да се насладите само на вековната смесена гора. Не след дълго, пътеката започва да криволичи по поречието на река Герзовска. Над нея са изградени десетки дървени мостчета, без които достъпът до красивите водни образувания, очакващи ви по-нагоре, би бил невъзможен. Около 45 минути след началото на горската разходка пред погледите ви ще се изпречи първият от по-големите водопади – Ропката. По-нагоре се намират Казаниете и Сърцето, дължащо името си на малкото езерце във формата на сърце, в което се събират падащите води на каскадата. Следва Орфей, който неслучайно носи името на митичния герой. Скалите, по които се спуска водната маса, разделят речните струи така, че те изглеждатдосущ като струни на арфа.

 

 

1022026

 

 

Орфей е последният водопад, но ви съветваме да продължите още малко нагоре, въпреки че пътя става по-стръмен. Усилията и запъхтяното дишане няма да бъдат напразни. 15-минутното изкачване по криволичещите стълбички ще ви отведе до панорамните скали, от които се разкрива прекрасна гледка към Смолян, сякаш обграден от естествените крепостни стени на планинските възвишения. Гледайки населеното място от високо, у вас ще се засили загнездилото се по време на прехода усещане за уединение, което гората създава. След като се насладите на простиращия се хоризонт, може да се върнете по същия живописен крайречен път или да продължите по пътеката, спускаща се до града.  

 

 

1022025

 

 

Не пропускайте възможността да преживеете очарованието на Смолянските водопади. Не се тревожете за това на кого да поверите грижата за децата. Вземете малчуганите с вас, защото маршрутът няма да затрудни дори тях, но със сигурност ще задоволи детския им приключенски порив. В случай че имате нужда да отдъхнете, има множество подходящи за отмора местенца с пейки и маси.

 

 

 

Пожелаваме ви лек път и прекрасно време. От опит знаем обаче, че, дори и да заръми леко, изживяването няма да изгуби от очарованието си. Короните на дърветата ще ви пазят от дъждовните капки. Като един голям, зелен, горски чадър.

 

 

 

Още от нас ще намерите на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване