България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

По пътеката: местностите, които си заслужава да посетите

Прочитания: 1290
30.04.2014 10:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Задават се 6 почивни дни! Имате ли планове как да ги оползотворите? Ако все още не ви се намират такива, ние ви предлагаме да ги прекарате сред природата. Пролет е, почивка е, молим ви, не се затваряйте вкъщи, за да спите.



От сън спомени няма, но от разходка из дивите и непознати месности на България със сигурност има. Предлагаме да започнете да пишете редовете на приключенската си приказка този месец май като посетите ето тези невероятни дестинации:



Местността Сопово – с. Стояново



Знаете ли, че тук се намира "Чудото на Северозападна България" - мостът над река Ботуня. За местността има много легенди и предания, които разказват за странни явления по тези земи. Някои от тях обясняват, че дълбоките дупки в Сопово са били използвани за леговища на самодивите, където те, също като мечките, спели зимен сън. Поверията гласят, че кръвта на самодивите била досущ змийска, затова когато станело студено, те не можели да се движат.

 

1266933



Жабокрек – Божият мост


Божи мост (известен още като Жабокрек) е естествен скален мост в Чиренско-Лиляшкия карстов район на около 15 км. северно от Враца. До него може да се достигне по два маршрута, през селата Лиляче и Чирен, чиито землища мостът разделя.

 

1266932



Рудник "Цар Асен"



Рудникът се намира близо до Панагюрище и по времето на социализма е служел за добиване на цветни метали. Днес е изоставен, а от едновремешния рудодобив е останал голям кратер, който е запълнен със застояла вода. Въпреки своята нефункционалност, гледката е наистина поразяваща.

 

1266931



Глава Панега


Глава Панега е вторият по големина карстов извор в България. Намира се на 214 м.н.в. в северното подножие на рида Коритото - в средната част на Предбалкана, край село Златна Панега.

 

1266934

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване