България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Храни, които задържат косата на главата

Прочитания: 326
09.08.2014 13:08 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock / Guliver

Всеки губи коса ежедневно. Затова, ако сте забелязали, няколко косъма не се шашкайте. Не само гените са отговорни за загубата на коса. Косопада доста често се дължи и на стреса, на който сте подложени. Независимо дали е на работното място, вкъщи или навън. Стреса се отразява най-бързо върху кожата и косата. Може да забележите как тя побелява или окапва по-бързо. Има храни, които може да консумирате, за да предотвратите това. 

 

1356826

1.Витамин А 

Адекватния прием на витамин А е от ключово значение за подпомагане растежа на клетките и тъканите в тялото, включително на косата и скалпа. Можем да приемаме витамин А по два начина: чрез животински или растителни източници. Полезните за косата растения са червените, жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци, като морковите. Животинските източници са черен дроб, рибеното масло и яйцата. 

 

 

2. Витамин В6, В12 и фолиева киселина


Всеки един от тези жизненоважни витамини е от съществено значение за образуването на хемоглобин, който пренася кислорода от белите дробове до тъканите в тялото, включително и косата. Здравата и силна коса разчита на постоянното снабдяване с кръв и кислород. Недостигът на тези витамини прекъсва кръвоснабдяването на косата и води до изтощена коса, забавен растеж и косопад. Най-добрите източници на витамин В6 и В12 са богати на протеин храни като месо, пиле, риба, яйца, соя и други. За фолиева киселина може да разчитате на листните зеленчуци, портокаловият сок, авокадото, цвеклото, броколите и пшеничения зародиш. 

1356824

 

 

3. Витамин С


Витамин С е от съществено значение за производството на колаген. Това е съединителната тъкан, която изгражда косата. Човешкото тяло не е в състояние да съхранява витамин С в продължение на дълги периоди. Поради това, трябва често да приемате храни, богати на този витамин. Най-добрите източници са растителните, като портокали, ягоди, пъпеши, чушки, тъмнолистни зеленчуци и домати. 

 

 

4. Цинк


Пърхота и косопада са две състояния, свързани с дефицит на цинк. Цинкът е материал, който спомага за клетъчната репродукция, растежа и възстановяването на тъканите. Цинкът също има важна функция за поддържането на жлезите, прикрепени към фоликулите на космите. Добри източници на цинк са всички храни от животински произход плюс морските дарове. Пълнозърнестите продукти, ядките и бобовите растения също съдържат цинк, но във форма по-слабо усвоима от организма.

1356825

 

5. Протеин


Косата е изградена основно от протеини. Без достатъчен прием на протеини, тялото не може ефективно да възпроизведе нова коса. Имайте предвид, че яденето на пържола всеки ден няма да ви помогне. Диета с високо съдържание на мазнини водят до по-високи нива на тестостерон, които са свързани със загубата на коса. Придържайте се към храни като риба, пилешко месо, соеви продукти, нискомаслени сирена, бобови растения и бадеми.

 

 

6. Вода


Правилната хидратация е ключов фактор за здрава коса и тяло. Всяка клетка и всяка система има нужда от вода, за да може да функционира правилно. За да имате здрава коса трябва не само да я миете често с вода, но и да я пиете. Приемайте през целият ден малки глътки вода. Всеки път, когато усетите жажда пийнете малка глътка. Така ще осигурявате нужното количество вода на организма си за целият ден. 


Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: mensfitness.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване