България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Рецепта за домашно фъстъчено масло

Прочитания: 581
22.08.2014 10:08 по статията работи: Деси Иванова

Източник: foter.com

Фъстъците са богати на протеин и много засищащи. Много хора смятат, че фъстъците са ядки, но истината е, че те са от семейство бобови. Фъстъците обаче съдържат най-много алергени от всички храни. Поради това не трябва да прекалявате с консумацията им. Особено малките деца, бременни жени или кърмачки. Не са толкова опасни, ако не прекалявате с консумацията им. 

 

 

 

За рецептата е препоръчително да си вземете сурови фъстъци от пазара или от някой здравословен магазин. Определено ще ви се отвори малко повече работа, но пък си струва. По този начин фъстъците няма да са осолени. Ако все пак предпочитате, може да си закупите печени фъстъци от някой магазин. Но качеството и ползите няма да са същите. 

 

 

 

Съставки:

 

- 500 гр. пресни фъстъци

 

- 30-40 гр. растителна мазнина (без зехтин)

 

- мед или кафява захар

 

- вода

1366465

 

Първо опечете фъстъците на фурна, като леко ги намокрите с вода и не забравяйте да ги бъркате редовно. За 20 минути ще са готови. След това, докато са още топли ги сложете в гладка кърпа и енергично търкайте. По този начин лесно ще се отървете от люспите им. Също така става и с платнени торбички или найлонови такива. След това трябва само да издухате и изтупате люспите. Не се притеснявайте, че сте махнали само половината. Това се прави от естетическа гледна точка, вкуса изобщо не се променя. Не е добре да използвате зехтин за рецептата, поради силния му и специфичен вкус. Ориентирайте се към друга растителна мазнина.

 

 

 

Изсипете всички фъстъци в блендера. Първоначално ги натрошете на слаба степен, като от време на време разбърквате с лъжица. След това добавете мазнината и включете на по-силна мощност. Добавете меда или кафявата захар и водата. Разбърквайте с лъжица постоянно. За 5 минути фъстъчено масло ще е готово. Знайте, че колкото повече вода добавяте, толкова по- леко и фино става на вкус. Освен това, колкото повече вода има, толкова по-нетрайно е. Съхранявайте го в хладилник или на филийки хляб. Комбинацията между пълнозърнеста филийка хляб и фъстъчено масло е неописуема. 

 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Be Shape Studio  5 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване