България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Начинът да се опазите от контузии

Прочитания: 178
22.01.2013 18:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: sxc.hu

Възможно ли е разнообразяването на тренировката ви да доведе до по-малко контузии? Според Университета Лойола в Чикаго - да.

 

Изследване сред млади атлети показва, че тези от тях, които прекарват 75% (и повече) от времето за тренировка в един и същ спорт, имат 1,5 пъти по-голям шанс да получат травма. Това, в сравнение с младежи, които разнообразяват задачите си.

 

Според учените, които си нямат друга работа и правят безумни изследвания, при една и съща тренировка се натоварват едни и същи мускулни групи отново и отново. И това, комбинирано с неумението да правим почивки и да бъдем максимално чисти в изпълнението си, може да доведе до травми.

 

В крайна сметка обаче се оказва, че резултатите от изследването важат в по-голяма степен за млади спортисти и дори по-точно - тинейджъри. По-зрелите атлети притежават по-богата тренировъчна култура, което им помага да се опазят от контузии.

 

Универистетът в Гейнсвил, Флорида, също е изследвал проблема с еднообразните тренировки. Мозъците там обаче стигнали до извода, че тренирането на един единствен спорт в дълго време... омръзва. И шансът да се откажете от тренировките е по-голям. От друга страна, разнообразяването повдига мотивацията.

 

Така че ако вашето време е доминирано само от един единствен спорт, внимавайте да не ви омръзне или да не се контузите. Разнообразявайте два пъти седмично, за да натрупате повече сила, повече кеф и дори повече мускулна маса (ако се вярва на учените).

Източник: Men's Health
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване