България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Бъди едно цяло, излъчвай сила!

Прочитания: 193
10.10.2016 11:10 по статията работи: Sportuvai.bg

Хиперирадиацията като антибодибилдинг и проатлетизъм

Тези от вас, които са чели първата статия на Ина за стречинга, може би са се впечатлили от един израз, определящ бодибилдърските методики като "франкенщайново трениране". Да, много културисти приличат на франкенщайновци, но не това е причината, поради която Цацулин нарича заниманията им по този начин.

Както знаете, в бодибилдинга често се гледа на тялото като колекция от телесни части, които се тренират поотделно и в максимална изолация. Всички са чували класическото "Понеделник: Гърди и бицепс". Добре познатите тренировъчни сплитове, поне във вида, в който много хора все още ги практикуват, може и да вършат работа за увеличаването на обиколките (забележете, че тук дори не говорим за мускули), но не учат тялото да се движи като едно единно цяло, каквото е. Това умение можете да срещнете на много места като функционалност, въпреки че и това е една думичка, зад която често не стои абсолютно нищо.

"Не можеш да стреляш с топ от кану", казва Цацулин. Тоест, можеш, но това ще компрометира както ефективността на изстрела, така и безопасността на кануто. Или казано в прав текст – няма как да преодолееш една сериозна тежест, освен ако тялото ти не осигурява стабилната основа за извършването на това действие.

Цацулин го нарича "антиизолация" или хиперирадиация. Това е способността да генерираш повече мускулно напрежение за изпълнението на едно движение, отколкото си мислиш, че е необходимо. Звучи сложно, но никак не е и ако го не сте го опитвали досега, рискувате да останете приятно изненадани от тялото си. Почти автоматично ще станете по-силни във всички упражнения, а тренировките ще станат поне два пъти по-изтощителни. Но това е добра новина, защото означава, че вкарвате в играта мускулни влакна, които досега не са участвали в нея. И така, какво е нужно, за да създадете хиперирадиация:

  • Стискайте тежестта така, сякаш се опитвате да я смачкате. Не позволявайте на палеца си да стои от същата страна на лоста, от която са и пръстите – неслучайно го наричат срещуположен (стискайте лоста в юмрук, не в шепа). Ако държите лоста с две ръце, опитайте се да го огънете – ясно ви е, че това няма как да стане, но опитът ще допринесе за допълнителна стабилност в раменете и за създаването на още повече мускулно напрежение.

  • Стегнете седалищните мускули така, сякаш се опитвате да извадите гвоздей с тях. Или си представете, че някой се опитва да ви изненада заднешком, ако е необходимо. Ако краката ви са стъпили, опитайте да "разтворите" земята с тях. Това става с активно бутане на коленете настрани, без да променяте позицията на стъпалата си.

  • Стегнете пояса така, сякаш се опитвате да посрещнете удар. Ако трябва да използваме един класически съвет от бойните изкуства "Представете си, че се опитвате в максимална степен да скъсите линията, свързваща пъпа и ануса ви". Тази идея би трябвало да помогне :)

Ползите от тази техника са много, но като обобщение можем да кажем, че с нейна помощ ще се радвате на:

  • Повече сила, заради по-голямата неврална стимулация от стягането на цялото тяло, а не само на "работещата" мускулна група.

  • Повече сила, породена от осигуряването на стабилност (т.е. сигурност) в ключовите точки на тялото – гръбначен стълб и големите стави – рамене и таз (опитът за огъване на лоста и разтваряне на земята създават сили на усукване, които стабилизират тези стави).

  • Повече безопасност на движението, заради по-голямата стабилност в ключовите точки (вж. по-горе)

     

Източник: Fitwell.bg
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване