България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Какво да хапват децата преди, по време на, и след тренировка

Прочитания: 759
01.02.2017 12:02 по статията работи: Sportuvai.bg

Спортът дава много, както на възрастните, така и на децата. Спортуване изгражда умения като увереност, координация, характер и отборен дух. Спортувайки децата израстват по-здрави. И нещото, което най-малко искате да видите, е всичко това да отиде на вятъра заради неправилно хранене.

 

Ето няколко съвета с какво децата(какво и всеки друг) трябва да се хранят преди, по време на, и след тренировка.

 

Съвет #1: Какво да се яде преди тренировка

 

Започването на тренировка на пълен стомах не е най-добрата идея. Преяждането преди упражнения ще доведе до дискомфорт и забавени реакции. Освен това храната няма да даде енергия, защото повечето от нея няма да се усвои до края на тренировката.

 

В идеалният случай, децата трябва да се хранят с нормално количество здравословна храна (например месо и зеленчуци) 2-3 часа преди тренировка. Ако са минали повече от 3 часа от последното хранене и се очаква дълго и натоварващо занимание е хубаво да дадете на детето плод (банан или портокал) или просто няколко бисквити. Половин час преди игра е идеалното време и за до половин литър вода.

 

Съвет #2: Какво да се яде по време на тренировка

 

Човешкото тяло може да съхрани енергия за около час високо интензивна и постоянна активност. След час тичане по баскетболното или футболното поле е съвсем нормално едно дете да се измори.

 

Ако играта продължи повече от час е хубаво в почивката да подкрепите детето си с леко хапване. Плод или плодов сок са за предпочитане пред енергиен или мюсли бар, които са трудни за смилане.

 

Съвет #3: Какво да се яде след тренировка

 

Всяка балансирана и питателна храна е идеална за след тренировка. По-конкретно, храната трябва да включва сложни въглехидрати (като паста или пълнозърнести храни) и малко протеини за подпомагане на възстановяването на мускулите. Наистина не трябва да се прекалява с протеините.

 

Ако остават няколко часа до хранене, подкрепете детето с печени ядки или сушени плодове. Това ще осигури въглехидрати и протеини, които са нужни на тялото да се възстанови след натоварване. Не прекалявайте с това хапване за да остане глад за здравословната храна след това.

 

 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване