България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

На лъжата месата са тлъсти

Прочитания: 159
02.04.2013 10:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: photl.com

Учени откриха една от най-вредните лъжи, която повечето хора на диета си казват и която опропастява всичките им добри намерения. Според списанието по експериментална и социална психология, отслабващите имат вредния навик да се отдават на пороци и да се "награждават" с вредни храни или напитки, когато преди това са направили нещо добро за себе си.

 

С други думи, ако сте успели да се въздържите от едно бързо хапване на хамбургер или дюнер, а вместо това сте хапнали салата, тогава има голяма вероятност вечерта да се наградите с шест бири по повод силната ви обедна воля.

 

За да установят това, учените събрали контролна група. Когато участниците в проучването отбелязвали добрите си постъпки през миналата седмица и всички нездравословни неща, които са успели да избегнат, през следващата седмица полагали по-малко усилия да постигнат същия резултат.

 

"Хората започват да се чувстват така, сякаш са доказали, че вършат добра работа. Когато усетят, че имат прогрес, някои от тях започват да смятат, че това им дава право на малки, краткосрочни удоволствие", споделя проф. Даниел Ефрон от Northwestern University.

 

Във второ проучване на учебното заведение, хората, които пропускали вредните храни, дори си създали навика да преувеличават каква вреда са избегнали. 

 

Според Ефрон, когато хората са изкушени да изменят на диетата си, те започват да наблягат на "греховете", които са успели да преодолеят, като оправдание на тази, които смятат да направят.

 

Ако и вие изпадате в такава ситуация, но не знаете какво да направите, ето един съвет: изпотете се!

 

Аеробните упражнения освен всички ползи, имат и ефекта да намаляват жаждата ви за неща като бърза и нездравословна храна.

 

За още подобни статии, може да ни следите и във Фейсбук :) Може и да не ни следите, вие изпускате.

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване