България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Колоездене vs. Тичане – битката на титаните в любителския спорт

Прочитания: 697
20.08.2013 15:08 по статията работи: Sportuvai.bg

Кой начин за поддържане на форма е подходящ за вас

Източник: inm.com

Карането на колело и тичането са сред най-предпочитаните начини за отслабване и поддържане на тонус. Безспорно и двете алтернативи имат своите предимства и недостатъци. Ето кой от двата вида тренировка да изберете в зависимост от резултатите, които искате да постигнете.

 

 

 

Ако искате да влезете във форма бързо:

 

За да можете да изминавате големи разстояния в бягане, е необходимо да имате достатъчно голям опит, защото иначе тренировката ви ще се превърне в болезнено изживяване. Колоезденето не оказва толкова голямо натоварване върху тялото. Ето защо, ако искате да постигнете по-бързи резултати, карането на колело е правилният избор за вас, защото можете да издържите много повече време на велосипеда или велоаргометъра, отколкото в запъхтяно препускане и влачене на маратонките по асфалта или бягащата пътека.

 

1015916

 

Ако искате да натрупате мускулна маса:

 

Тичането ви помага да изгорите калории и да оформите тялото си, но не и да придобиете повече мускулна маса. Ако именно към това се стремите, колоезденето е по-подходящ вариант. Внимавайте, защото, въртейки педалите, натрупвате мускули само в краката. Добре е във фитнес залата да поработите върху горната част на тялото си, за да постигнете баланс.

 

 

 

Ако искате да горите повече калории:

 

В тази "дисциплина" победителят е тичането. 10 минути, прекарани на велосипеда, ще ви лишат от 97 калории, докато 14 на бягащата пътека – от 200.

 

 

 

Ако искате да избегнете контузии:

 

Карането на колело е по-безопасно от джогинга. Все пак при тичане тялото ви поема изцяло натоварването и умората. Изследване показва, че броят на контузиите при 1000 часа колоездене е средно 6, докато при тичане той е почти два пъти по-голям – 11.


1015913

 

 

Надяваме се да сме ви били полезни. Не забравяйте, че при спортуването най-важното условие е забавлението. Колоездене, бягане, фитнес, тенис – изберете този спорт, който ви доставя най-голямо удоволствие.

 

 

 

Още полезни съвети ще откриете на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване