България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Да се преродим - със спорт

Прочитания: 164
26.08.2013 12:08 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Вярваше се, че след 40-годишната възраст хората обикновено губят около 10 процента от мускулната си маса. И с по още толкова с всяко изминало десетилетие. Скорошни проучвания доказват,че това не е съвсем вярно. Даже никак. Днес ще ви разкажем за точно такива случаи, сринали до основи горните вярвания.



Изследване, проведено над велосипедисти, бегачи и плувци на възраст между 41 и 80 години, показват, че телата им са запазили предишната си мускулна маса. Не забравяйте, че въпреки ползите от спорта, трябва да бъдете внимателни при тренировката си. Напредналата възраст предразполага тялото към травми. Серии от по 20-30 секунди изискват поне 90-секундни почивки между тях. Не прекалявайте и с времето, което отделяте на упражненията си. 8 повторения е една напълно задоволителна тренировка.

 


Друга добра новина е, че никога не е късно да започнете да тренирате. Да, атрофията на мускулите със сигурност ще предизвика затруднения, но има ли желание - има и резултати. Фитнес програмата за над 40-годишните трябва да съчетава някои основни неща: подобряване на силата, гъвкавостта, регулиране на сърдечно-съдовата дейност. Не забравяйте, че спортът буквално може да спаси живота на възрастните хора.



Разполагаме с редица доказателства в подкрепа на факта, че редовните упражнения са ключа към намаляване на заболяванията, подобряване на физическото и психическото здраве на човек. След преглед на 40 статии в периода 2006-та - 2010-та година учени са установили, че тренировките намаляват на половина риска от 2 дузини заболявания. В това число се включват: рак, диабет тип 2, инслулт, деменция, депресия. Редовните упражнения забавят скоростта на стареене.



Съветваме ви да направите спорта част от живота си още преди да сте достигнали "златните" си години. Ако по някаква причина не сте, поправете грешката си възможно най-скоро.  

 

 

Още от нас ще намерите във Фейсбук страницата ни.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване