България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Възстановаване след тичане? Мисия възможна

Прочитания: 444
13.09.2013 09:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Правилният подход след тренировка

Източник: Thinkstock/Guliver

Макар и да не изисква кой знае каква подготовка и екипировка бягането далеч не е лесна задача. Натоварването на мускулите и ставите може да бъде непоносимо за начинаещите и за тези от вас, които изминават по-дълги разстояния или се готвят за маратон. Разкриваме лесните стъпки за успешно възстановяване след тичане. За да сте в пълна кондиция при следващото покоряване на паркове, градинки и квартални улички. 

 

 

 

Помислете за хидратацията

 

Пиенето на вода след тренировка е също толкова важно, колкото и хидратацията преди и по време на кроса. При интензивно потене губите голямо количество телесни течности, които незабавно трябва да си възвърнете. Може да разберете от точно колко количество вода се нуждаете, ако разполагате с кантар. Премерете се преди и след тренировка, като за всеки изгубен паунд (454 грама) изпивайте по 70 мл вода.

 

 

 

Направете си леден масаж

 

Или пък си вземете душ, редувайки топлата и студена струя. Така ще предизвикате последователно разширяване и свиване на кръвоносните съдове. По този начин ще подобрите кръвообращението си, ще намалите болката в мускулите и ще редуцирате шанса от контузии в бъдеще.

 

 

 

Определете си ден без тренировки

 

Тялото ви има нужда от пълноценна почивка. Поне един ден без натоварваме ще ви помогне да се възстановите напълно след интензивна сесия. Освен физическото ви състояние почивката ще промени и психическата ви нагласа към тичането. Бягайки всеки ден, рискувате да превърнете тичането в  досадна рутина, а то трябва да бъде преживяване, което очаквате с желание и нетърпение.

 

 

 

Занимавайте се и с други спортове


Не е задължително почивката от тичането да е свързана с целодневно излежаване. Дните, в които не кръстосвате парковете, може да посветите на други спортни занимания, които тренират мускулни групи, незасегнати при тичането, и не натоварват излишно ставите ви. Идеалният вариант е плуването.

 

 

 

Наспивайте се

 

 

Важен е не само пълноценният сън през нощта. Препоръчително е веднага след тренировка също да подремвате, но за не повече от един час.  

 

 

 

Още съвети от нас ще намерите на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване