България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Какво е закуската?

Прочитания: 244
19.09.2014 10:09 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Със сигурност сте чели многобройни статии, обедняващи ви как, какво и по колко трябва да ядете на закуска. Вече знаете наизуст хилядите правила за здравословно хранене, но все пак изпитвате затруднение да балансирате сутрешното си хранене. Или пък просто не може да убедите вкусовите си рецептори, че не трябва да се храните с определени неща. Най-добрият вариант е да съчетаете любимите храни спрямо сезоните и веществата им. За да може да изградите подобен план, ще ви разясним с няколко изречения какво трябва да включва една добра закуска.

 

 

1. Протеини


Разбира се на първо място са протеините. Те са най-важната част от всяко ваше хранене. Благодарение на белтъчините ние изграждаме различни мускули и тъкани. Както знаете, ако приемете повече белтъчини, организма ги редуцира във въглехидрати или мазнини. Затова не се притеснявайте. Обърнете специално внимание колко белтъчини съдържа всяка храна. 

1390919

 

2. Въглехидрати


Това е вашето гориво. Благодарение на въглехидратите, вие успявате да тренирате и да се чувствате изпълнени с енергия. Закуската е мястото на което може спокойно да пропуснете броенето на калории. Това е така защото всяка активност сутрин изразходва повече калории. 

 

 

3. Мазнини


Има множество полезни мазнини, от които вашето тяло се нуждае. Не се стремете да ограничите напълно приема на мазнини и да ги изхвърлите от менюто си. Не се страхувайте от тях. Те са полезни и нужни за усвояването на различни витамини и производството на хормони. Това важи както за мъжете, така и за жените. 

 

78961

 

4. Плодове


Не забравяйте да консумирате свежи неща. Най-важното нещо, което всеки човек пропуска по време на сутрешното си хранене е плодът. Избирайте различни сезонни плодове, които могат да ви осигурят нужните витамини. Хората забравят, че трябва да консумират сурови плодове и зеленчуци и ги заменят с термично обработени такива. Нека част от закуската ви бъде свежа храна. Дали ще бъде под формата на прясно изцеден сок, смути или парче плод е изцяло ваш избор. 

 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:
www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: Eblogfa
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване