България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да поддържате кожата си при тичане

Прочитания: 437
30.07.2013 18:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Миналата седмица ви запознахме с петте неприятни странични ефекта от спортуването. Днес продължаваме да ви съветваме как да се справите с нежеланите последствия върху тялото ви по време на активно движение.

 

 

Време е да поговорим за джогинга и как той се отразява на кожата ви. Ето кои потенциални дерматологични неразположения трябва да имате предвид.

 

 

1. Протриване

По времe на тичане има триене между тялото и дрехите, както и контакт между кожата на различни части на вашето тяло. Най-засегнатите области най-често са бедрата и мишниците. За да успокоите кожата си, ако вече страдате от това неудобство, използвайте продукти, съдържащи вазелин, който ще се справи с раздразнението. Добрата хидратация също е много важна. След третиране покрийте кожата, за да я поддържате добре навлажнена. Това ще ускори процеса на лечение.

 

 

2. Мазоли

Триенето, потта и неточният размер обувки са най-вероятните причини за появата на пришки и мазоли. Сложете лепенка на засегнатото място и си вземете подходящ размер обувки. Маратонките ви трябва да бъдат поне половин размер по-големи от обикновените ви обувки, защото при тичане краката отичат. Инвестирайте и в специални спортни чорапи, направени от синтетични материи, които абсорбират влагата и предотвратяват болезненото триене.


995192

 

3. Акне

Замърсеният въздух и потта запушват порите, а резултатът е наличие на неприятни пъпки най-често по гърба, гърдите и врата. Антибактериалните почистващи продукти са помощниците в тази ситуация. Търсете почистваща козметика със съдържание на бензол пероксид, който запазва порите чисти. При оплаквания от този симптом отново се препоръчват синтетичните материи, които попиват потта. Веднага след тренировка вземете душ.

 

 

4. Обрив

Този досаден проблем вече сме го споменавали. Отново повтаряме: спортуването в задушни помещения или при горещо и влажно времe почти сигурно ще ви навлекат зачервявния. За да успокоите кожата след кроса, облейте тялото си със студена вода, а пък  за превенция срещу това кожно състояние отново се обърнете към подходящи "дишащи" материи и свободни дрехи.

 

 

5. Слънчево изгаряне

Слънчевите лъчи са опасни, ако не използвате кремове с висок слънцезащитен фактор. Под горещите ласки на слънцето може да си навлечете и други проблеми: преждевременно състаряване на кожата и рак. Излизайки навън, не забравяйте слънчевите очила и шапката. Третирайте кожата с качествени слънцезащитни продукти. Ако вече сте направили грешката да не се предпазите от парещото слънце, намажете се с лосион, съдържащ алое, за да облекчите кожата си.

 

 

Вече знаете много добре къде да търсите още интересни материали от нас - на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване