България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

5 странични ефекта от спортуването и как да се отървете от тях

Прочитания: 310
24.07.2013 18:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: thinkstockphotos.com

Спортът ни прави здрави, красиви, щастливи и...сополиви. Ще ви запознаем с неприятните ефекти, които спортуването може да има върху тялото ви. За да не ги използвате като оправдание да пропускате тренировката, сме ви подготвили и съвети как да се справите с проблема.

 

 

 

Чувствате остра болка в ребрата.

Експерти предполагат, че това се дължи на спазми на диафрагмата, отключвани при учестено дишане. Храненето непосредствено преди тренировка също може да причини този дискомфорт. Когато почувствате болка от такова естество, забавете темпото и вдишайте дълбоко, свивайки коремните мускули. След това изпънете ръцете си над главата или настрани. Оставете интервал от поне 30 минути между последното хранене и тренировката. Разгрейте 5 до 10 минути и плавно увеличавайте интезнивността.

 

 

 

Носът ви тече

Това се случва често, когато въздухът в помещението, където спортувате, е студен и сух. По-учестеното дишане през носа при физическа активност изсушава лигавицата, при което носът ви започва да отделя повече секрет. Ако се оплаквате от този симптом, най-добре се консултирайте с лекар, който да ви предпише подходящи капки. Запасете се с подобаващо количество носни кърпички за всеки случай.

 

989597

 

Имате нужда да посетите онова място

Когато спортувате, тялото ви пренасочва кръвта от отделителната ви система към най-натоварваните мускули. Този процес може да причини диария. За да избегнете това сконфузно състояние, обърнете внимание на храненето преди тренировка. Най-добре е да не консумирате храна два часа преди тренировката. Избягвайте храни с високо съдържание на мазнини, фибри, кофеин и изкуствени подсладители. Пийте много течности преди, по време и след сесията от упражнения.

 

 

 

Ставате червени като домат

Може да вините за това капилярите си, които при спортуване се разширяват. Обикновено при хората с чувствителна кожа зачервяването е по-упорито. За да се справите с проблема, пръскайте студена вода на лицето си, докато тренирате. Ако зачервяването не изчезва до 30 минути след приключване на физическата активност, може би страдате от розацеа – кожно заболяване, което причинява зачервяване, подувания и появата на пъпки. Посетете лекар, който да ви препоръча подходящ мехлем или лекарства.

 

 

 

Получавате обриви

Алергия към спортуването? Звучи като жалко оправдание, но всъщност е реално състояние. Уртикарията, или още копривната треска, е кожно заболяване, при което засегнатите получават обриви. То, разбира се, не е характерно само за спортуващите, но обилното потене и повишената телесна температура определено са сред факторите, които предизвикват появата на неприятните симптоми. И в този случай визитата при специалист е неизбежна. Лекарят най-вероятно ще ви предпише антихистаминови препарати, които да ползвате преди тренировка. Избягвайте да спортувате при горещо време или в задушни помещения.

 

 

 

За още съвети как да направите спортуването още по-приятно посете нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване