България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да повишите ефективността от вело тренировката

Прочитания: 199
16.09.2013 17:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Грешките, които трябва да избягвате, и съветите, които трябва да спазвате

Източник: Thinkstock / Guliver

Хората казват, че човек никога не забравя как се кара колело. Това може би е така, но много често забравяме как е правилно да се кара велосипед. Ето няколко съвета, към които трябва да се придържате, ако искате да извлечете максимална полза от любимата кардио тренировка.

 

 

 

Въртете педалите бавно

 

Няма смисъл да превъртате педалите със скоростта на светлината. Никой не ви гони. Правейки повече от 90 завъртания на минута, не увеличавате натоварването върху мускулите, а върху сърдечно-съдовата ви система. Обърнете внимание не толкова на броя, колкото на изпълненията на завъртанията. Правете пълни кръгове, като се стремите кракът ви постоянно да е на педала, за да го контролира.

 

 

 

Не навеждайте глава

 

Когато сте уморени или пък въртите педалите много интензивно, сигурно имате нужда да сведете поглед, но това намалява притока на кислород. В резултат умората ви застига още по-бързо.

 

 

 

Не движете горната част от тялото

 

Може би често се изкушавате да полюшвате горната част от тялото си наляво и надясно в опити да я включите в тренировката. Това е грешен подход. По време на колоездене гърбът ви трябва да е изправен и неподвижен, а лактите на ръцете - леко свити и отпуснати. Правилната позиция на торса и ръцете помага за намаляване напрежението върху кръста.

 

 

 

Разпределяйте тежестта

 

60% от нея трябва да е върху седалката, а останалите 40 - върху кормилото. За да постигнете този баланс трябва да нагодите правилно седалката си. Тя трябва да е поставена на височина, при която коляното ви е съвсем леко свито, когато стигне до най-долната точка при въртенето.

 

 

 

Изправете се при изкачване

 

Така ще използвате тежестта на цялото си тяло, за да преодолеете възвишението. Увеличете скоростите на колелото, за да не се въртят краката ви прекалено бързо.

 

 

 

Не спирайте рязко

 

Натискайки спирачката с еднократно бързо движение, намалявате скоростта на превозното средство, но не и тялото ви, което може да продължи в полет към асфалта.

 

 

 

 

Още съвети ще откриете на Фейсбук страницата ни.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване