България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

233-годишна велоистория

Прочитания: 325
18.09.2013 16:09 по статията работи: Кирил Русев

Източник: State Library of NSW

Пътува ли ви се назад във времето? По-точно: Пътува ли ви се назад във времето с колело? Можете да го направите благодарение на страхотните ни колеги от Fitwell.bg! Така че скачайте на седалката и започвайте да въртите педалите към миналото на любимото ни превозно средство - велосипедът.

 

 

 

Ако едно средностатистическо изображение говори по-добре от хиляда думи, то това тук притежава информативната стойност на поне десет хиляди. То е произведено от бруклинската компания за визуализации Pop Chart Labs и илюстрира еволюцията на велосипеда от края на ХVІІІ век до настоящето.

 


На него можете да видите най-ранните "кокалотрошачи" и пени фартинги с огромни търкала от Викторианската епоха, възникването на тандемите в края на ХІХ век, първите състезателни велосипеди, ВМХ-овете, няколко интерпретации на тема "круизер", интересни специализирани хрумвания като военни и пожарни велосипеди и, разбира се, всички модерни решения на две гуми, от които се възползваме понастоящем.

 


Всяко колело на графиката е категоризирано според предназначението си и представлява своеобразна революция за времето и жанра си. Като прикачен файл публикуваме архив с по-детайлно изображение на схемата, а ако желаете плакат с размери 61 х 46 см, можете да си го получите срещу 27 долара от създателите му.

 

 

1044720

 

 

 

Още от Fitwell.bg:

 

Истинското приятелство не познава видове

 

 

Нереално рекордна гъвкавост

 

 

Балет на 57-мия етаж

 

 

Да нарамим раницата по правилния начин

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване