България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как веригите за бързо хранене влияят на мозъка ви

Прочитания: 197
16.12.2013 17:12 по статията работи: Елена Стайкова

5 странни ефекта на вързото хранене върху съзнанието

Източник: www.foter.com

Според проучване на университет в Торонто, досегът с "бърза" храна намалява способността ни да оценяваме изкуството. Изследователите открили, че само при вида на логата на ресторантите за бързо хранене, хората стават нетърпеливи и им е по-трудно да се наслаждават на опера или на снимки с пейзажи от природата. Причината – фаст фууд доставя бързо и краткотрайно удоволствие, което ги кара да бъдат неспокойни.

 

 

 

Няма нужда да ви напомняме какво причинява бързата храна на тялото ви, но може би ще се изненадате от някои от нейните ефекти върху мозъка ви.

 

 

 

Ресторантите за бързо хранене могат да ви разорят

 

 

Дори самото преминаването покрай ресторант за бързо хранене може да наруши чувството ви за разумно опериране с финансите ви. Изследователите в Торонто наблюдавали група участници, на които бил предложен избор между паричен бонус, който да получат на следващия ден, или малко по-голям такъв, който да бъде изплатен седмица по-късно. Тези, които били попитани пред ресторант за бързо хранене, имали 40% по-голяма склонност да изберат по-малката, но бърза сума, в сравнение с тези, които били попитани пред стандартен ресторант. Четири други подобни експеримента доказват връзката между веригите за бързо хранене и нетърпеливите, "искам-на-момента" финансови действия.

 

 

 

Жълтият и червеният цвят ви правят по-гладни

 


Замисляли ли сте се защо толкова много ресторанти за бързо хранене използват едни и същи цветове в логата си? Това не е съвпадение, а маркетингов трик. Комбинацията от жълт и червен цвят задейства чувството на глад.

 

 

 

"Бързата" храна ви прави нещастни

 


Консумацията на мазни храни с висока захарност променя химичните дейности в мозъка и в случай на ограничаването от такива храни, започвате да се чувствате тъжни и депресирани.

 

 

 

"Бързите" храни ви стимулират да консумирате повече

 


Честата консумация на храни с високо съдържание на захар, каквито са бургерите в заведенията за бързо хранене, притъпява чувството за ситост и ви кара да искате още и още, създавайки вид зависимост. Според изследване върху лабораторни мишки в университет в Кънектикът, гризачите показват зависимост към захарни изделия, близка до тази към кокаин и морфин. Когато изследвали мозъците им, учените открили по-голямо задействане на центровете на удоволствие при мишките, на които били давани захарни изделия, в сравнение с тези, които получавали наркотици.

Източник: www.menshealth.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване