България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Колко калории има в бързата закуска?

Прочитания: 290
05.07.2013 12:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: sxc.hu

До колко сте пунктуални в измерването на дневния си прием на калории? Дори да се опитвате да ги следите строго има голям шанс да объркате сметката с 20-25%.

 

Храненето с бърза закуска допълнително усложнява изчислението, а колкото по-голямо е менюто толкова по-голяма може да бъде грешката в изчислението. 

 

Изследователите, изучавали реакциите на 1877 клиенти в 89 заведения за бързо хранене (Макдоналдс, Бъргър Кинг, Уендис, KFC, Събуей и Дънкин Донътс) в северо-източните щати са заключили, че хората обикновено се подценяват съдържанието на калории в храната.

 

Участниците били разделени на три групи - възрастни (19 и повече години), юноши (11 до 20) и деца в училищна възраст (от 3 до 15-години).

 

В рамките на изследваните клиенти на заведенията, около две трети от възрастните, една трета от юношите и повече от половината от децата в училищна възраст са с наднормено тегло или затлъстяване.

 

Въпреки че според закона заведенията трябва да изписват информация за количеството калории в техните менюта, около три-четвърти от анкетираните не били наясно с тази информация, а по-малко от 5% от тях я използват при избора си за покупка. Това показва, че образователните усилия до момента остават неефективни.

 

Най-изненадващ бил факта, че потребителите на Събуей били сред най-заблудените. Клиентите на ресторантите подценяват консумираните калории с над 25% повече, от тези на Макдоналдс. Това може да се дължи на факта, че клиентите на Макдоналдс знаят, че там се яде "мазна" и лоша храна, докато тези на Събуей подозират, че правят по-здравословния избор. 

 

Но не знаем дали, ако информацията за калориите е достъпна за потребителите, ще бъде използвана за избора на храна от страна на потребителите? Дали пък не трябва да се записва каква разходка трябва да се направи за да се оползотворят 980-те калории в двоен чийзбургер, големи картофки и голяма безалкохолна напитка? Дали това ще ни помогне да направим по-здравословен избор? Вие какво мислите?

 

Споделете с нас на: facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване