България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Защо хората настръхват?

Прочитания: 387
15.09.2014 16:09 по статията работи: Деси Иванова

Източник: insanity.blogs.lchwelcome

Някога чудили ли сте се защо настръхвате. Случва се, когато сте уплашени, развълнувани или просто като чуете любимата си песен. Учените откриха, че това всъщност е начин на защита. Еволюцията е сътворила едно перфектно работещо тяло, в което няма нищо излишно. Настръхването също не е случайно. Изследователски екип свързва тази реакция на еволюционно ниво с редица различни животни като котки, мечки и други. 

 

Животните настръхват като знак за предупреждение. По този начин те увеличават обема на своето тялото и изглеждат по-големи в очите на противника си. Въпреки, че при нас настръхването няма същия ефект тази реакция постоянно протича в тялото ни.

1388159

Самото име ни подсказва, че настръхването е предизвикано основно от чувството на страх. Когато някой човек усети страх, амигдалата веднага изпраща импулс до хипоталамуса. Той започва да произвежда хормони, които навлизат в кръвта и се разпространяват бързо из цялото тяло. Изпращат се нервни импулси, които съкращават малки мускули, намиращи се под косъмчетата. По този начин те веднага се изправят. Дори и да имате гладка кожа, отново ще настръхнете. Това се получава, понеже нервният сигнал е изпратен до фоликула на косъма и взаимодейства пряко с него. 

Същият процес протича и когато изпитвате студ. Това се прави, за да може мускулите да задържат топлината в тялото ви. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:
www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: menshealth.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване