България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Вярно ли е, че 5-минутната тренировка е добра

Прочитания: 172
05.08.2014 14:08 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Steve McCurry

Миналата седмица Ню Йорк Таймс съобщи, че " Тичането по 5 минути на ден има трайни ползи". От тогава навсякъде започна да се тръби, че може би ако отделяте по 5 минути на ден за тренировка, те ще са ви достатъчни! 

 

Но дали това е вярно? 


В проучването на Ню Йорк Таймс, учените са сравнявали групи хора, прекарващи по 150 минути или повече на седмица тичайки, с такива отделящи около 50 минути седмично за същата дейност. Резултатите посочили, че независимо от времето прекарано в тренировка, тялото реагира по един и същ начин. Даже се забелязва повишаване продължителността на живота при групата, прекарваща по-малко от 51 минути на седмица тичайки.

 

Но истината е, че учените не знаят по колко точно време са прекарвали в упражнение 2-та група. Те единствено са запознати с факта, че са бягали по - малко от 51 минути на седмица, а не по колко всеки ден и дали изобщо са тренирали всеки ден. Може да са бягали по 50 минути в един ден или по 25 през уикенда. Има всякакви вариации, но важното е, че повечето хора не излизат да бягат за 5 - 10 минути на ден. 


Реално най-добре за вашето тяло, според лекарите и учените е да го натоварвате малко и бавно да вдигате издръжливостта. Продължителността на тренировките трябва да бъде постепенно увеличавана за най-добри резултати. Ако останете на едно и също място няма да имате развитие! 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: www.menshealth.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване