България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

8 съвета за яко здраво пътуване

Прочитания: 363
18.01.2013 09:01 по статията работи: Sportuvai.bg

Ако живеете по летища и автогари, не можете да се сетите с какво и къде сте се хранили последните 3 дни, а за тренировка не сте си и помисляли от седмици, тази статия ще ви бъде много полезна.

 

 

На Андрю Еванс, дигитален номад на National Geographic, му се плаща за да обикаля света и да споделя опита си чрез социалните медии и блоговете. През 2012г. е прекарал 276 дни на път. Това прави средно по един полет и една нова страна на седмица. Андрю описва своя опит с дългите полети, лошата храна и малкото време за фитнес, и дава своите съвети за здравословен живот по време на път.

 

Изключете се. Изключете всички дигитални устройства и изпийте чаша вода. Сложете тапи за уши ако трябва, затворете очи и просто дишайте дълбоко. Медитирайте. Така ще се отървете от най-досадния проблем при дългото пътуване - трудното заспиване, поради преумора. Ако това не помага направете няколко упражнения. "Следвайки тези правила никога не ми се е налагало да взимам приспивателни"

 

Импровизирайте. Когато няма фитнес зала наблизо, използвайте всичко друго, което ви е под ръка. Правете набирания на клони или открити тръби в хотелите, бягайте в паркингите, използвайте куфарите си за вдигане на тежести. Един от спортовете, на които се учи всеки пътешественик е бягане с багаж. "Много е здравословно, аз лично съм бягал на всички седем континента."

 

Избирайте "по-малкото зло", когато се храните.  Пътуващите хора знаят, че изборът за хранене е между бързата закуска и луксозения ресторант. "Аз се стремя да се отдам поне веднъж седмично на лукса, но дори там избягвам хляба и сладкишите." Дори когато не можете да си осигурите здравословна храна, можете просто да изберете "по-малкото зло" сандвич с риба, пред чипса.

 

 

Питър Шанкман, професионален Ironman състезател и маркетинг специалист, пътува по 400 000 километра годишно. Той отговаря на по-голямата част от имейлите си в самолета и се храни у дома една десета от времето. Когато е навън, той обикновено е в друг град или държава.


Не се срамувай. "Сервитьорите, рецепционистите, и таксиджиите обикновено не знаят най-добрите места за джогинг в своя град. За разлика от стюардесите.", казва Шанкман. "Попитайте ги. Така можете да си намерите и съмишленик."

 

Пийте, пийте, пийте. Летене, промяна на часовите зони, смяна на климата и престои по летища или в хотели. Всичко това води до дехидратиране. Колкото повече вода пиете, толкова по-леко ще ви е пътуването, казва той.

 

Направете си закуска. Самолетната храна е пълна с олио и мазнини. Шанкман взима със себе си бадеми, говеждо месо, пастърма и други здравословни храни, които не заемат твърде много място, опаковани в одобрени от TSA торбички.

 


Дон Уайлдман е водещ на "Мистерии в музея" по Travel Channel. Той прекарва над 300 000 километра във въздуха средно годишно.


Носете си въже за скачане. "Животът ви ще стане по-забавен, ако където и да отидете, повишите пулса си за около 30 секунди", казва Уайлдман. "Освен това не заема много място в багажа."

 

Използвайте излитането за да се приспите. Повишената сила на гравитацията може да ви нокаутира. "Гражданската авиация се стреми да минимализира този ефект при излитане, но все пак го има", казва Уайлдман. "Когато започне излитането съм винаги облегнат назад и затварям очи, в очакване на момента. Винаги върши работа. Излитането ме приспива за поне 15 минути дълбок сън, което ме кара да се чувствам добре след това", допълва той.

 


Още полезни съвети ще намерите и в страницата ни във Фейсбук на: www.facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване