България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

"Непотребните" органи в човешкото тяло

Прочитания: 219
18.08.2014 12:08 по статията работи: Деси Иванова

Източник: foter.com

Всеки ден хората се отървават от ненужни според тях неща, като сливици, мъдреци или апендикс. Истината е, че никой не е наясно какво точно прави, защото не са запознати със значението на тези органи. 

 

"Еволюцията се движи към функции на тялото, които са преимущество спрямо околната среда. Всички анатомични характеристики са били важни за нашите предци", казва д-р Антъни Уейнхаус. Всички органи имат функция, но не е задължително да бъдат от решаващо значение за нашето оцеляване.

1362135

 

1. Зърна

Често мъжете си задават въпроса защо и те имат зърна. Важно е да отбележим, че всеки индивид започва развитието си като женски. По-късно някои се променят в мъжки индивиди, като запазват много анатомични белези, казва д-р Уайтхаус. Зърната са еднакви и при мъжете и при жените. Имат множество нервни окончания, което ги прави ерогенна зона, но за разлика от женската анатомия, при мъжете те нямат специална функция.

 

2. Окосмяването под мишниците

Няма определена история на това окосмение, което да ни осведомява за точната му функция. Учените предполагат, че местоположението му ни показва неговото значение. Има два вида потни жлези в тялото - екринни и апокринни. Д-р Даниел Либерман, професор по човешка еволюционна биология, обяснява, че вторият вид потна жлеза е силно свързана с подмишниците. Хората използват апокринните потни жлези за сексуална сигнализация. Предполага се, че функцията на окосмението, е да задържи миризмата достатъчно дълго, за да открием потенциален партньор.

 

3. Вежди

Еволюционната цел на веждите е спорна. Някои учени смятат, че те предпазват очите от пот и дъжд. По този начин те помагат на човек по време на лов или ориентиране. Д-р Либерман подкрепя идеята, че веждите служат за комуникация и изразяване на емоциите. Поведенческите невролози от щата Масачузец установили, че веждите са от решаващо значение за определяне на лицата и социалните обстоятелства. 

 

4. Апендикс

"Една от идеите е, че апендикса е бил удължение на стомаха. Когато хората са консумирали сурова или нискокачествена храна, като трева това удължение на червата е било нужно", казва д-р Либерман. Поради естеството ни ни живот, тялото е решило, че този орган вече не е нужен и той просто е закърнял.

 

5. Сливиците

Технически сливиците са част от лимфната система, която е жизненоважна за имунитета. "Устната кухина е входа към тялото, намиращите се там имунни клетки ви помагат в борбата с респираторни инфекции", обяснява д-р Либерман. Лимфните възли са изключително важни, но ако имате проблеми с тях, спокойно можете да извадите сливиците си. 

1362133

6. Мъдреци 

Подобно на маймуните, хората също имат три постоянни групи от кътници. Доскоро мъдреците не са представлявали проблем. "Зъбите не променят размера си. Те са създадени, за да ги използвате. Едва когато дойде точното време те се показват на повърхността.", казва д-р Либерман. Челюстите са кости и като останалата част от тялото трябва да бъдат използвани, за да се развиват правилно. Понеже хората консумират меки и готвени храни, нашите челюсти не растат до пълния капацитет. Ние имаме зъби на деца. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: www.menshealth.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване