България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Христина Димитрова: Водолазното гмуркане е страст, начин на живот, прераждане

Прочитания: 1043
19.05.2014 17:05 по статията работи: Александра Цанкова

Днес ще ви гмурнем в дълбокото с поредната ни безстрашна героиня. Христина е от типа хора, носещи в себе си онази смелост и онзи авантюристичен дух, на които винаги сме се възхищавали. Страстта ѝ към подводните дълбини е заразителна и бъдете сигурни, че в края на следващите редове ще мечтаете за един доста по-различен свят, далеч от всичко тривиално, фалшиво и подтискащо във вече познатия ви.


Скачайте!

 

***



Здравей, представи се.

 

Здравей, казвам се Христина Димитрова, но всички ме познават като Ина от DIVING BG. Аз съм водолазен инструктор и главен редактор на списание DIVING BG – Divestyle Magazine.

 

 

 

Откога съществува DIVING BG?



Като идея DIVING BG съществува от доста години, защото то е начин на живот, а като водолазни центрове за обучение и тренировки на водолази от около 2007г. Списанието DIVING BG - от 7 години.

 

 

1282490

 

Каква е основната му мисия?

 

DIVING BG се роди като една безкористна идея, която заживя и започна да се развива благодарение на всички, които повярваха в нея, благодарение на страхотния екип от приятели, които решиха да застанат зад мен и Росен и да споделят своя опит и страст по подводните спортове и всичко свързано с усещането да си във, под и над водата. Всички тези хора силно повярваха, пазят в душите си идеята и работят за нейното израстване, въпреки всички трудности, през които минахме.

 

Нашата мисия е да запознаем колкото се може повече хора, независимо от тяхната възраст и разбирания за живота, с гмуркането като начин на живот, като начин да се "преродиш", да преоткриеш себе си и възможностите си и да се върнеш там от където е започнал живота - водната среда. Подводният свят е едно от малкото места, където природата е запазила изконното си съвършенство и където оставаме безмълвни. Наистина е така, не може да се опише с прости думи, трябва да се преживее.

 

 

 

Как и къде могат да ви открият желаещите да опитат?



От 1 Юни до 15 септември е активния сезон в България и тогава сме в Созопол, където е водолазния ни център. През зимата сме в София, където също провеждаме курсове за начинаещи в басейн Спартак (теория и упражнения в басейн). След това са нужни още 4 гмуркания в открити води и ги провеждаме или в чужбина, или в Созопол през лятото. Накратко можете да ни откриете тук – www.bg-diving.com и www.divingbg.com.

 

1282494

 

Водолазното гмуркане е...

 

Страст, изпитване на собствените възможности и страхове (ако има такива), "най-дълбоката" среща със себе си, забавление, екстремно откриване и в същото време медитативно изследване на непознатото, прераждане – начин на живот.

 

 


Кои са най-впечатляващите подводни обекти в България?



За мен, а и за много водолази, най-впечатляващи са потъналите кораби в Черно море, някои от тях - почти неизследвани. За техническите водолази това е най-голямото предизвикателство – да откриеш, идентифицираш и обследваш потънал обект, чиято история разкрива неподозирани тайни, човешки съдби, исторически събития и носи спомени от време, което никога няма да се върне. Като мини капсула на времето е.

 

1282492

 

А в света?


О, надали има някой, който може да отговори правилно на този въпрос, защото няма такъв, който да се е гмурнал на всички места в Световния Океан, а той, повярвайте ми, е изпълнен с неповторими подводни гледки и места. Има толкова много и екзотични подводни спортове по света, че не мога да ги изброя – цялото Червено море, островите Галапагос, Малдиви, Микронезия, непокътнатия остров Вануату, водите около остров Комодо, Френска Полинезия, пещерните галерии в Мексико и много, много други. Да не говорим какви потънали кораби има по целия свят...

 

 

1282493

 

Скачаш в дълбокото, когато...


Всеки път, когато искам да изпитам себе си и просто да се насладя на онова чувство, което нищо друго не може да ми даде.

 

 

 

Под водата се чувстваш...

 

Нищожен пред съвършенството на подводния свят, но иначе чист и прероден, наистина.

 

 

1282496

 

 

Мечтаеш за...


Вече гледам да не мечтая, а просто да си поставям цели и да ги постигам. По-практично е. Искам да погледна света от там, от където малцина са го видели и е просто въпрос на време и тренировки.

 

 

Най-красивото нещо, което си виждала е...

 

Да не го наричаме най-красивото, а най-интересното – себе си. Да срещнеш себе си под водата е най-интересното нещо.

 

 

1282491

 

А най-екстремното, което си правила?

 

Тепърва предстои...

 

 

Накарай ме да се гмурна с теб.



Да се гмурнеш под вода е един начин да избягаш от пошлостта, която ни заобикаля, а страхът от водата не е никакъв повод да не опиташ. Ако се гмурнеш с мен ти обещавам, че ще те науча освен да се наслаждаваш на гмуркането, да се гмуркаш безопасно и по всички световни стандарти на най-високо ниво, защото в това се крие професионализма на един инструктор.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване