България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Упражнения и съвети за стимулиране на чревната дейност

Прочитания: 3491
24.04.2017 14:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Преди да започнете практиката, трябва да си подготвите 1-1,5 л. чиста, топла, но не гореща вода. Изпийте бързо 1/3 от нея, след което веднага изпълнете динамично (без почивка или забавяне) по осем пъти всяка от тези три асани (упражнения). Изпийте още 1/3 от водата и отново повторете осемкратно асаните, след което изпийте и последната 1/3 от водата и изпълнете за трети път асаните. Отидете до тоалетна, но не се напъвайте.Трябва да усетите естествен повик.




Тадасана (палмово дърво):
Заемете изправен стоеж със събрани ходила, изправете гърба и главата. Повдигнете ръце, сплетете пръсти, обърнете длани нагоре и ги поставете на върха на главата. Фиксирайте погледа си до края на практиката в една точка. Вдишайте и изпънете ръцете, раменете и гръдния кош нагоре. Повдигнете пети и останете на пръсти. Хубаво протегнете цялото тяло нагоре, без да губите равновесие. Задръжте дъха, докато сте в това положение за секунда, след което спуснете петите на пода и отпуснете ръцете върху главата. Това е еднократно изпълнение.





Тиряка тадасана (люлеещо се палмово дърво):
Заемете изправен стоеж с ходила, раздалечени на разстояние по-голямо от ширината на раменете, изправете гърба и главата. Повдигнете ръце, сплетете пръсти, обърнете длани нагоре и ги поставете на върха на главата. Фиксирайте погледа си до края на практиката в една точка. Вдишайте и изпънете ръцете, раменете и гръдния кош нагоре. Издишайте и се наведете от кръста надясно, вдишайте върнете се в центъра, след което издишайки, се наведете и наляво. Това е едно изпълнение на асаната.





Кати Чакрасана (поза със завъртане от кръста):
Заемете изправен стоеж с ходила, разтворени на ширината на раменете. С вдишване вдигнете ръце встрани на височината на раменете. Издишвайки, извийте тялото надясно, като отведете лявата ръка към дясното рамо, а дясната обвийте около гърба и поставете обратната страна на дланта на кръста. Погледнете колкото можете по назад през дясното рамо без усилие. Задръжте за секунда, като задълбочавате усукването и полека разтягате корема. С вдишване се върнете в изходно положение, с разперени ръце встрани. Издишвайки, изпълнете същото усукващо движение на другата страна, за да завършите упражнението.


Допълнителни важни пояснения и противопоказания :

  • Практиката се изпълнява само сутрин, след като станете от сън, когато стомахът е напълно празен.

  • Преди практиката не е желателно да се ходи до тоалетна по голяма нужда или да се правят каквито и да било упражнения.

  • При констипация практиката може да се изпълнява всекидневно до подобряване на състоянието.

  • След практиката е добре да се храните с лека растителна храна без сол и мазнина.

  • Практиката не бива да се изпълнява от хора със сърдечни и бъбречни проблеми или високо кръвно налягане.

  • Водата за практиката трябва да е чиста, препоръчително е да не е от чешмата.

 



Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване