България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Уличен фитнес (Street fitness) - новата мания на младите за красиво тяло

Прочитания: 2026
07.05.2017 12:05 по статията работи: Sportuvai.bg

Уличният фитнес (Street fitness) набра изключително голяма популярност у нас през последните години. Ако в момента минете покрай някое училище, което разполага с успоредки, със сигурност ще срещнете хора, които тренират на тях. Най-запалени са децата и подрастващите, които вдъхновени от стотиците клипове в интернет, използват всяка свободна минута, за да се отдадат на новото си занимание.

Уличният фитнес се практикува на открито, на спортни площадки, в училищните дворове, из парковете. На подходящите места по-принцип се събира компания от трениращи, така че стрийт фитнесът е по-социална форма на физическа тренировка, отколкото стандартното трениране в зала.

Тъй като не по всяко време от годината е удачно да се спортува навън, за дома могат да бъдат закупени стойки за лицеви опори, ластици и друга екипировка, която да позволява поддържането на форма и през студените месеци.
Освен спортуването на чист въздух, друго предимство на уличния фитнес е това, че той не е обвързан с финансови средства. Единствената инвестиция е тази на повече време и отдаденост.

Относно необходимата екипировка, такава почти няма. Препоръчителна е употребата на ръкавици. По-напредналите прибавят към тежестта на тялото допълнителни тежести за крака или жилетки. Друг начин за увеличаване на натоварването е промяната в ъгъла на изпълнение на упражненията.

По обясними причини стрийт фитнeсът не се препоръчва на хора със ставни проблеми, слабост на съединителната тъкан и проблеми с гръбначния стълб. Наднорменото тегло също е противопоказно за практикуването на този спорт.

За начинаещите е препоръчително умереното и постепенно навлизане в спецификата на уличния фитнес. За начало е важно да се установи физическото ниво чрез коремни преси и лицеви опори в къщи. След това, на лостовете се започва с по-леки натоварвания, за да се даде възможност на тялото да усвои новия вид движение.

Съществена разлика с конвенционалния фитнес е, че, в случая, няма машини, които да ограничават обхвата на движенията. Ето защо, за неопитното тяло, несвикнало с биомеханиката на новите упражнения и заслепено от прекомерна амбиция, има опасност от травми.

Увеличаването на продължителността, интензитета и сложността на извършваните движения става бавно, с времето.

Тренирането на успоредки и лостове натоварва всички мускули, но най-голямото напрежениe се усеща в големите мускулни групи - крака, гърди и гръб. Ако проявите малко повече креативност и освен стандартните "кофички" и "набирания с различен хват" добавите още няколко упражнения, бихте могли да натоварите успешно цялото си тяло.

Съществуват различни методики и начини на трениране, които бихте могли да приложите в зависимост от целите, които преследвате - покачване на мускулна маса, кондиция или издръжливост. Грешно е да си мислите, че ако правите по 20+ кофички или набирания, ще създадете сериозна мускулна маса. Покачването на мускулна маса става в диапазона на 6-12 повторения, в които се избутват определен брой тежести. Веднага щом изпълним максимално зададения ни брой серии и повторения с тях, трябва да увеличим тежестта. Най-добрият вариант е да тренирате с тежка раница на гърба си, тъй като така ще можете да регулирате тежестите по всяко време.

Уличният фитнес наподобява до голяма степен на спортната гимнастика и 90% от упражненията са взаимствани от нея. Така че за жените няма абсолютно никакъв проблем да тренират "наравно с мъжете" на лостовете и успоредките. Не се тревожете, няма да развиете мускули, а ще станете по-издръжливи и гъвкави.

 

 

 

 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване