България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Треньорът Асен Бумбаров: Плуването прави децата по-щастливи

Прочитания: 810  4
15.08.2013 14:08 по статията работи: Sportuvai.bg

За треньорската професия, общуването с деца и любовта му към плуването

Визитка
|
Още по темата

 

Закритият басейн в Благоевград ни посреща с детски смях, придружен от внимателните напътствия на треньорите. На трибуните са се настанили гордите родители, които трепетно наблюдават как техните малчугани стават все по-уверени във водата. Атмосферата е зареждаща, завладяваща, усмихната. И така, всеки ден през лятото.

 

 

Наши любезни домакини са Плувен клуб "Пирин”, в частност помощник-треньорът Асен Бумбаров, или както го наричат неговите възпитаници –  батко Асен. Той с радост прие предложението ни за интервю и ни покани на една своя тренировка, за да ни разкаже за работата си с деца, опита си като състезател по плуване и многобройните причини, поради които плуването е правилният спорт за децата.

 

 

 

Представи се.

 

Казвам се Асен Бумбаров и съм на 20 години. Изучавам "Финанси, счетоводство и контрол" в УНСС. Моето хоби е спортът и по-специално плуването. В момента работя като помощник-треньор в Плувен клуб "Пирин", Благоевград.

 

 

 

 

От колко време се занимаваш с плуване и какви успехи имаш като състезател?

 

Започнах да тренирам плуване в 4-ти клас, но активната ми състезателна кариера стартира две години по-късно. За измеренията на моите успехи не мога да гарантирам дори самият аз, защото голяма част от наградите ми съм раздал на близки и приятели. Със сигурност обаче медалите ми са над 40 на брой.

 

 

 

1015303

 

 

Как реши да се занимаваш точно с този спорт?

 

Това решение не бе изцяло мое. Като малък имах здравословни проблеми и до голяма степен те наклониха везните към този спорт. Също така, и много мои приятели тренираха плуване по това време.

 

 


 

 

 

 

Въпреки че си доста млад, се изявяваш и като треньор. Какво означава за теб тази професия?

 

Първо, искам да кажа, че обожавам работата си! Този вид професия е специфичен с това, че e свързан с общуването с деца. Това е една нелека задача, но и същевременно толкова интересна. Сигурен съм, че опитът, който трупам в момента, ще ми помага занапред и в много житейски ситуации.

 

 

 

 

1015302

В кои моменти срещаш трудности при работата с деца? 

 

Най-голямата трудност при работата с деца е, че една голяма част от тях не могат да се концентрират, но това е напълно нормално за тази възраст. Ако успееш да грабнеш  вниманието им от самото начало, трудностите по време на тренировката биват рядкост.

 

 

 

 

Забавляват ли се децата по време на тренировка?

 

Разбира се! Забавлението е неизменна част от всяка тренировка.

 

 

 

Защо би посъветвал родителите да запишат децата си точно на този спорт?

 

Всеки родител знае, че по-важно от здравето на децата няма. Плуването е закаляващ спорт и благодарение на него децата стават по-здрави, по-бодри и по-щастливи. Това е спортът, който няма недостатъци!

 

 

1011382


Има ли идеална възраст, на която да започнеш да тренираш плуване?

 

Идеална възраст за започване не може да бъде определена за едно дете. Моята препоръка е то да започне плувния процес скоро след своето раждане. Колкото по-скоро едно дете обикне водата, толкова по-малък е шансът да развие хидрофобия.

 

 

 


Ти си активен спортист от дълго време. Какво ти дава спортът като цяло?

 

Плуването ми дава много, най-вече - здраве, което за мен е най-важното. Както спорта, така и реалният живот изисква дисциплина и борбеност. Придобих тези качества благодарение на спорта и сега гледам уверено напред към нови предизвикателства.

 

 

 

А защо смяташ, че е важно хората да се занимават с плуване?

 

Всеки един от нас обръща голямо внимание на собственото си здраве. Плуването е най-добрият спорт за влизане във форма за най-кратък период от време, намалява стреса, подобрява кръвообращението, не се натоварват ставите и предотвратява заболявания на сърдечно съдовата система. 

 

 

Още любопитни материали сме ви подготвили на Фейсбук страницата ни.



Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване