България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Разван Бурлеану, Президента на Европейската федерация по минифутбол: Превърнете се в герои!

Прочитания: 200
07.11.2013 10:11 по статията работи: Боян Кърпачев

Интервюто с Президента на Европейската федерация по минифутбол г-н Разван Бурлеану идва дни след завършването на поредното успешно събитие на организацията - miniEuro Гърция 2013. Нашите партньори от Сдружение Фуутура бяха така любезни да ни го предоставят, за да го представим и на вас.

 

Сдружение Фуутура: Може ли да представите накратко структурата на Европейската минифутболна федерация (EMF) и основните идеи на организацията – като главното лице, което я е изградил? Колко отбора и играчи в момента играят под EMF?

 

 

Разван Бурлеану: Когато погледнем към спорта, можем да намерим сходни знаци: спортът, особено елитния спорт, е универсален: стандартизация, глобални правила, стандартизирани конкурентни условия и организации – това са все фактори, които създават общи структури, както е показано на Олимпиадата. Но въпреки универсалната си природа, ние откриваме културните и социални различия и широка гама от – както го наричаме – масовия спорт.

 

Масовият спорт отдавна се смята като важен посредник, позволяващ социалните актьори да практикуват и да се научат на чувство за честна игра и правосъдие, конфликт и разрешение, както и генериране на общителност и колективни усилия.

 

Днешната безпрецедентна популярност на футбола се илюстрира със следните фигури. Има повече от 270 милиона регистрирани футболисти, състезаващи се в повече от 300 000 отбора. Тези цифри не включват милиони и милиарди играчи по улиците, дворовете и плажове по цялата планета. Това е една от целите на Европейската федерация по минифутбол. И нашето послание е ”Вие играете”.

 

Минифутболът е един от най-важните масови спортове в Европа. Терминът минифутбол означава малък двустранен футбол, отворен в този момент само за аматьори над 18 годишна възраст.

 

Нашите състезания са фокусирани върху развитието на играчите, тиймбилдинг-а,  честната игра и взаимовръзката между хиляди играчи, които участват в този момент на европейско ниво – повече от 1 милион участници в 29 държави. Всички тези хора се срещат и играят най-малко веднъж седмично. Правилата на играта са различни от стандартния футбол: само аматьори имат право да играят, малки игрища, изкуствена трева, две полувремена и двама рефери на терена. През последните години се наблюдава значително нарастване на броя на хората, които играят минифутбол.

 

 

 

Кои са характеристиките на минифутбола?

 


Преди всичко това, че зрителят става главен актьор, главно действащо лице в ИГРАТА. Реалната стойност е, че минифутболните игри започват да връщат играта обратно към играчите. Всеки играч, дори звездите, са били някога играчи на минифутбол. Това е участието във футбола на улицата, която е произвела много футболисти в миналото. Но най-важното измерение на минифутбола в Европа е ре-интеграцията на професионалните футболисти на пазара на труда в края на спортната им кариера. Това е причината, че структурата на Европейския минифутбол се основава на бивши футболисти или съдии. Сега те имат възможността да продължат своята кариерата, а също и да предлагат пряк модел на хиляди аматьори.

 

За да се осигури адекватен отговор на настоящите и бъдещите предизвикателства, EMF ще бъде активен участник в Европа и в света. EMF трябва да включва голям брой страни и партньори и спонсори. Предполагам, че всеки от вас знае какво означава спортния сектор. EMF е нещо повече от спортна федерация, то е проект без граници, без никакви ограничения, то е проект за всички вас. Това зависи от нас, доколко високо ние можем да летим!

 

Чрез минифутбол ние доказахме, че когато изберете обективни правила, критерии за представяне и принципи за управление, организациите регистрират успех.

 

 

 

Как намирате организацията на miniEuro Гърция 2013 г. в сравнение с предходните турнири ?


miniEURO, новаторски и вълнуващ турнир, е плод на въображението на Европейската минифутболна федерация в опит да обедини всички национални организации, които се грижат за минифутбола в цяла Европа – само за аматьорските играчи. Всеки турнир е важна стъпка в развитието на минифутбола, както ние имаме възможността да преценим сега. Всяка приемаща държава (Словакия, Румъния, Молдова и Гърция) играе важна роля до сега и това, което наистина е важно – повече от 1 милион играчи представляват едно семейство, защото минифутбола свързва общности – за участници, доброволци и симпатизанти .
Със сигурност miniEURO Гърция 2013 е голям успех за нашето бъдеще. Ние представяме за първи път 24 национални отбора и съм сигурен, че броят за следващата година ще бъде по-голям, а също и успяхме да договорим излъчването по 19 национални телевизионни канали на това събитие, което олицетворяваше нашите цели една година назад.

 

 

Как намирате нивото на отборите в miniEURO Гърция 2013? Може ли да говорим вече за някакъв вид доминиращи успешни тактически структури в участващите отбори?

 


Нивото на всички отбори се увеличава със всяка година по отношение на всички показатели. Вече съм виждал стратегии и тактики, които повишават ефективността на участващите отбори. Въпреки че броят на головете не е толкова голям, както в местно минифутболно първенство, аз оценявам офанзивната тактика на всички отбори, което означава, че те обичат да играят минифутбол .

 

 

Какво мислите за представянето на Румъния – притежател на всички miniEuro титли досега и на България – една страна, която участва във всички минифутболни първенства до сега?

 

Румъния е една от страните, които са участвали в първото Европейско първенство по мини футбол през 2010 година. Успехът, който се регистрира от Румъния представлява най-добрия практически модел, който може да се изнася и в други страни. За една нова организация е много важно да бъде наясно за ценностите и принципите, на които се основава. В същото време за EMF в представянето на един национален отбор е важен и броя на играчите на национално ниво, което означава, че съществува възможност да се направи добър избор .


За България, аз бях впечатлен от организационото управление, което е едно от най-добрите в Европа. Съдиите от България, които съм срещал на европейско равнище, са истински професионалисти и нашата федерация се радва да има в структурата си такива хора. И със сигурност, играчите са наистина мотивирани да успеят на европейско равнищ. Това е причината аз силно да вярвам, че следващата година България ще достигне финалните етапи на miniEURO .

 

 

Каква е процедурата за страна, за да кандидатства за домакин на едно от следващите miniEuro? Ще бъдат ли те всяка година – както и сега? Ще започне ли Шампионската лига по минифутбол през 2014 г.?


Досега сме получили предложения от шест страни (Германия, Казахстан, Австрия, Израел, Полша и Турция) да бъдат страната-домакин на miniEURO 2014. До 31 декември ние очакваме да получим окончателните предложения и в заседанието на изпълнителния комитет, което ще се проведе на 11 и 12 януари ще се реши коя страна ще получи отговорността да бъде домакин през 2014 г. на най-важното събитие за масовия спорт в Европа – miniEURO 2014.


За Шампионската лига ще изчакаме минимум една година, тъй като в този момент ние работим наистина усилено, за да се подготви първото Световно първенство по минифутбол през 2015.

 

 

 

 

Призивът на Президента към всички играчи на минифутбол в България и останалата част от интервюто можете да прочетете на страницата на Фуутура.

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване