България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Плуване за здраве - и през зимата

Прочитания: 688
08.12.2010 12:12 по статията работи: Кристиян Чакъров

Водата осигурява плавно и слабо натоварващо раздвижване, което е важна част от рехабилитацията.

Източник: sxc.hu

В първите си дни на този свят новороденото бебе има ясно изразени "навици" да се придвижва във водна среда. Това се забравя с времето и вече като по-голямо, детето отново трябва да се научи да плува. Всички педиатри препоръчват посещенията в басейна като лек срещу множество заболявания и проблеми с организма на децата. Ако за някой спорт може да се каже, че е "най-", то това е именно плуването.

Повечето спортове крият риск от неправилно практикуване, което може да доведе до проблеми в опорно-двигателната система.

При посещения във фитнеса без предварително изготвена програма, има шанс да се претоварите – така най-лесно се получават контузии. Още повече, неправилното натоварване на една част от тялото обикновено е за сметка на друга. Смятате, че е изключително важно всеки път да вдигате тежести? По-добре помислете за кръста си.

Тичането, освен ако не е в зала със специална настилка, винаги води до набиване на колената и глезените. Ако не сте загрели преди тренировка, може дори да разтегнете връзки или да си изкълчите глезена. Тези травми изобщо не са за подценяване, защото веднъж претърпяла подобен шок, контузената част от тялото занапред винаги ще бъде уязвима.

При плуването подобни проблеми не само не съществуват, а и то помага при лечение на травми, получени при останалите спортове. Водата осигурява плавно и слабо натоварващо раздвижване, което е важна част от рехабилитацията. Освен това, лекарите препоръчват редовни посещения на басейн при проблеми с кръста и гръбнака. Доказано е, че в начален стадий, дископатията и гръбначните изкривявания се лекуват именно с упражнения във водата.

Не забравяйте - като всеки спорт, плуването изгаря мазнини и калории, а какво по-хубаво от това – да спортувате не само за здраве, а и за красота. Така че взимайте един сак с бански, джапанки, плувна шапка, хавлия, душ-гел и сешоар, и право към басейна!

Ако не умеете да плувате, не мислете, че е фатално – повечето плувни комплекси разполагат с треньор, който за кратко време ще реши вашия проблем.

Имаме и едно бонус предложение. В случай че ви харесва идеята, но се притеснявате от студа през зимата, независимо дали в басейна е било топло или не, отидете след това на сауна. Там мускулите ви ще се отпуснат, а и ще изгорите още някоя калория. Не стойте повече от 10 минути – излезте, починете малко, и пак се върнете в горещия рай на спокойствието.

После си вземете освежаващ душ и се върнете в ежедневието.

Гарантираме ви, че всичко ще изглежда розово и безгрижно, а вие ще се чувствате по-блажено от всякога.

Източник: jenite.bg
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване