България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

На колело в града – май ставаме все повече!

Прочитания: 223
05.06.2013 17:06 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: БНТ

Ако следите Sportuvai.bg достатъчно редовно, със сигурност сте обърнали внимание, че темата "Велосипеди" е една от любимите ни. Колегите от БНТ явно също са забелязали този факт, защото наскоро ни се случи да получим покана за участие в тяхно предаване, част от което беше посветено именно на велосипедното придвижване.

 

Всъщност оказва се, че макар и идеята за пътуване на две колела из града да се прокрадва из умовете на все повече хора, много малко са тези, които знаят как точно да бъдат оборудвани, за да бъде велоежедневието им безопасно.

 

А този въпрос не е за подценяване, ама изобщо! Представете си, че дълги години наоколо автомобили са карали само избрани индивиди, а всички останали са им се чудили на акъла и са се придвижвали по коренно различен начин. Изведнъж се заговаря за ползите и удоволствието от пътуването с автомобил и всички решават да пробват. Без да са подготвени.... 

 

Ако в горния пример замените думата "автомобил" с "велосипед" последиците от неподготвеността, разбира се, биха били малко, но пак биха съществували. И тъй като веломодата постепенно и неумолимо се разраства, редно е да си преговорим основните правила за безпроблемно управление на колело, дори и на някои това да се струва досадно.

 

Защото би трябвало да знае (но не винаги е така), че е нужно да имаме светлоотразители на гумите, изрядни спирачки и звънец. Че велосипедът трябва да е снабден със стоп, а вечерно време – и с фар. Че е задължително да сме толерантни на пътя и да се съобразяваме с условията и с останалите участници в движението.

 

Общо взето по тези въпроси си поговорихме в излъченото днес наше участие в "Денят отблизо" по БНТ. Отначало ни се стори странно, че някой може да не е наясно с някои от обсъдените подробности. Но си дадохме сметка, че всяко ново изживяване е свързано с предизвикателства и непознати обстоятелства. И след като има търсене по темата как да се екипираме за каране на велосипед в градски условия, явно това занимание става все по-предпочитано!

 

Стискаме палци тенденцията да се разраства и занапред. Дори сме готови сме за целта да повтаряме колкото пъти е нужно: Бъдете внимателни на пътя! Велосипедът, фигурата ви, здравето и самочувствието ви ще ви се отблагодарят!

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване