България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Карате – боен спорт или начин за каляване на духа, волята и самоконтрола

Прочитания: 410
01.03.2017 12:03 по статията работи: Sportuvai.bg

 

 

1867394

Вероятно наименованието "карате" предизвиква определени асоциации в повечето от вас. Но за начало ще се наложи да изтрия образите на впечатляващи сцени от известни холивудски продукции, които в момента може би завладяват съзнанието ви, и да се опитам с няколко думи да разкрия поне част от истинската страна на спорта.

С надежда да привлека интереса ви, ще разкажа по-специално за един от видовете карате, а именно – карате шотокан. Основател на дисциплината е японецът Гичин Фунакоши, който през 1922 година прави първата демонстация на бойния спорт в Токио. "Шото" е псевдонимът, с който Гичин Фунакоши подписва литературните си произведения, а "Кан" означава клуб, група, дом или школа на японски език. Шотокан е един от най-популярните стилове в карате, както в международен план, така и в България. И при него, както и при много други стилове, се оформят много подразделения и школи, които най-често се водят от личните ученици на Фунакоши. През 1948 година се основава Японската Карате Асоциация. Карате си остава не особено популярен извън Япония до 1953 година, когато японецът Хидетака Нишияма е поканен в една от американските военни бази да представи стила и изнася демонстрации и обучава военнослужещите.

А сега нека навлезем в същността на самия спорт. Каратето няма да ви научи как да пребиете някой до несвяст или как да решите спора си чрез насилие. Няма да ви дава за пример уличните боеве или така наречените "техники от кеча". Ако очаквате горе посочените неща, то вие сте в огромна заблуда.

1867395

Едно от нещата, на който шотоканът ви учи, е да се защитавате в случай на необходимост при нападение било то на улицата, или на някое друго обществено място. Но нека повторя – само при необходимост. Един от основните принципи при този вид спорт е да се избягва умишления контакт. Едновременно с това, този вид дисципплина ви показва как да калявате волята и духа си. Помага ви да освободите цялата натрупана ярост и напрежение, кара ви да достигнете до хармония със себе си и да се чувствате удовлетворени от постигнатото. Да, вероятно думите ми звучат превзето и несмислено, но нека ви попитам - колко често чувате някой да се занимава с карате ? Изключително рядко, нали ? Това е така, защото този спорт е за спокойни и уравновесени личности. В каратето няма бой, няма пагубни удари и юмруци, посинени очи или изкривени кости. Дори и да сте "по-бурен" тип човек, нервен и реагиращ остро на всяка случка от всекидневието ви, влизайки в залата по карате, вие ще се успокойте и ще усетите прилива на положителна енергия, защото шотоканът е спорт с много принципи, а един от главните е – винаги да бъдем спокойни и да се грижим за спокойствието на заобикалящите ни. Каратето ви дава самоконтрол, учи ви на дисциплина и постоянство.

1867393 

 

По тази тема мога да споделя още много, но смятам да го оставя за след време, когато вече се надявам да съм изградила положителен поглед и интерес във вас за бойния спорт карате – шотокан.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Be Shape Studio  5 |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване