България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Какво представлява Тае Бо и можем ли да влезем във форма с него

Прочитания: 3871
15.03.2017 12:03 по статията работи: Sportuvai.bg

Какво представлява Тае Бо и можем ли да влезем във форма с него

 

1876488

Тае Бо е уникална фитнес система - комбинация от бойни изкуства ( Тай Куон До, бокс и карате ) и аеробикА, създадена от Били Бланкс. Хориографията е изградена на основата на серия от удари, ритници и аеробни стъпки, на фона на ритмична, мотивираща музика. И както самият Били Бланкс го определ Тае Бо е комбинация от самоконтрол, характерен за бойните изкуства, сила характерна за бокса и грациозност и ритъм, идващи от аеробиката.

 

Терминът Тае Бо се състои от две думи "Тае", което на корейски означава крак и е свързан с ритниците и работата за долната част на тялото и "Бо"- съкратено от "box", идва от бокса и се отнася за комбинациите за горната част на тялото- ударите. Тае Бо е отличен начин за горене на калории, придобиване на сила, издражливост, баланс и координация и извайване на мускулатурата на цялото тяло. Едновремено с това Тае Бо повишава и самоувереността на практикуващите го.

Американският Колеж по Спортна Медицина (American College of Sports Medicine) препоръчва аеробни занимания от 3 до 5 пъти седмично, с продължителност от 20 до 60 мин. и интензивност от 60 до 90% от мах сърдечен ритъм. Следователно за постигане на търсеният положителен ефект заниманията по тае Бо трябва да са поне три пъти в седмицата.

Как протича една ефективна тренировка по Тае Бо ?

 

Преди тренировка:

    1.Не се хранете поне 2 часа преди тренировка. Ако се чувствате отпаднали, хапнете 2-3 блокчета шоколад.

    2. Претеглете се на кантара (може да си вписвате данните преди и след тренировката и да следите теглото си).

    3. Тренировките по тае-бо са интензивни и водят до стабилно изпотяване и дехидратиране на тялото. Снабдете се с бутилка вода от 500 мл или тонизираща напитка. По време на тренировката се пие вода на 15-20 минути по 2-3 глътки. Приемът на вода е необходим, за да предотвратим прегряване на тялото и да доставим полезна доза кислород и течности на организма.

    4. Ако сте за първи път на тае-бо, наблегнете на дишането и ако ви идва високо темпото, давайте си кратки почивки. Постарайте се да издържите поне първите 10 минути при лесните упражнения от загрявката, без да си давате почивки.

    По време на тренировка:

    1.Задължително трябва да имате загрявка, не повече от 15-20 минути. Тя трябва да включва бягане, в което участват всички мускули на краката и част от коремните мускули. Междувременно по време на бягане се загряват и самите стави. След това започват да се изпълняват серии за ръце и крака, които включват: техники с ръце (прав удар, кроше, ъперкът и блокове) и крака (кикове (герита): хидза-гери (коляно), мае-гери, маваши-гери, йоко-гери, уширо-гери). Ето тук вече освен, че се прави същинската загрявка, се работи и за координация.

    2. 10 минути умпражнения с гирички за релеф на ръцете и стягане на гърдите и гърба.

    Гледайте се в огледалата и се стремете да заемате правилна стойка без да натоварвате излишно гръбначния стълб. За целта краката трябва да са винаги леко разтворени и да поемат опората и част от тежеста. Гледайте инструктора и се стремете да намерите центъра на тежестта си.

    3. 10 минути упражнения за глутеус и бедра

    4. 7 минути работа за корема. Тук запомнете 3 основни принципа:
    1. Вдишва се през носа и се издишва през устата.
    2. Когато съкращаваме коремните мускули (вдигаме горната част на тялото или краката към гърдите), винаги издишваме. Вдишваме когато разпускаме пресата и пускаме краката или тялото към земята. С всяко вдишване доставяме на тялото си кислород, който оросява и тонизира мускулните влакна.
    3. Никога не задържайте дъх.

    5. 3 минути стречинг за разтяягане и разпускане на мускулите

    За масажиране на гръбначния стълб, целия гръб и работа за правилна стойка на тялото; за нормализиране на дишането с дихателни упражнения. Разтягането накрая на тренировката има много полезни действия като най-важни са:
    1. Възстановява мускула като премахва млечната киселина.
    2. Дава еластичност на сухожилията.
    3. Подобрява координацията.

     

    Ефекти от Тае Бо тренировката:

     

    Намалява процента на подкожните мазнини.

    Подобрява функциите на сърцето.

    Подобрява кръвообращението, което води до по-добра работа на мускулите.

    Намалява стреса.

    Повишава тонуса и подобрява кондицията на тялото.

     

     Не гледайте на тае-бо тренировката като инквизиция за телата си. Старайте се да изпълнявате правилно ударите и да помагате на тялото си бавно да влезе във форма. Ефектът е различен при всеки, но е нормално да се прояви след втория месец. Опитайте и не се отказвайте. Ще се почувствате силни и самоуверени!

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване