Пъпешът ни е известен като плод, който консумираме с удоволствие в горещите летни дни. Истината обаче е, че той е зеленчук от семейство краставици.
Пъпешът е нискокалоричен и е истинско лятно удоволствие. Този зеленчук освен че е нискокалоричен - в 100 грама пъпеш има 30 калории, има и висока концентрация на вода - 90 на сто. Консумирането на плодове и зеленчуци по принцип се свързва с намаляването на здравословните проблеми предизвикани от лошите хранителни навици. Изследванията показват, че при редовна употреба на пъпеш се намалява риска от напълняване, диабет и сърдечносъдови заболявания. Наличието на антиоксидантът зеаксантин влияе положително върху дегенерацията на макулата. Високото ниво на бета каротин и витамин С намалява риска от развитие на астма. Растителните влакна пак действат благоприятно върху здравето на сърцето и кръвното налягане. Високото ниво на вода помага за хидриране на организма, а наличието на витамин А помага за здравето на кожата, косата и ноктите. Въпреки положителното му влияние върху организма все пак има хора, които не бива да го консумират. Така на пример, на онези лица на които им са предписани бета блокажи необходима е умерена консумация на пъпеш. А лицата които имат проблеми с бъбреците и не им функционират нормално прекалената консумация на калий, който го има в пъпеша, може да се окаже вреден. /БГНЕС