България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Девите на спорта: За фитнеса, аеробиката, йогата и спорта като начин на живот

Прочитания: 471
13.09.2013 12:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Три активни дами, посланици на добрите спортни практики

Източник: Sportuvai.bg
Визитка
 10 |

Днес гостуваме на дамски фитнес "Дева Спорт” – мястото, което вече повече от десет години посреща жените със спортен дух в Благоевград. Любезните ни домакини са Еми, Еми и... Еми. Какво имат да ни кажат те за здравословния начин на живот, различните фитнес програми и нуждата от спорт в живота на всеки един от нас, ще разберете от следващите редове.

 

 

 

Първа на нашите въпроси отговаря фитнес инструктора Емилия Костадинова, която ни приветства във фитнес студиото.

 

 

 

 

1038696

 

Здравей, Еми! Няма как първо да не те попитам за атмосферата в това женско царство предвид митовете за това, какво се случва, когато се съберат много жени на едно място.

 

Атмосферата е прекрасна. Успявам да намеря подход към всяка една от нашите клиентки и да поддържам приятелските взаимоотношения. Досега не е имало скубане на коси :). Хората идват тук, за да се разтоварват.

 

 

 

 

 

 

Жени от коя възрастова група идват да тренират във фитнеса?

 

Възрастовата граница варира от 15 до над 50. Средната възраст на редовно посещаващите клуба е между 25-40.

 

 

Много жени се оправдават, че ежедневието им не им позволява да отделят време за спортуване. Какво би ги посъветвала?

 

Човек, който няма желание да спортува, би намерил причина, с която да се оправдае. Ако желанието е налице, лесно се намира време. Това се отнася не само за спорта, а и за всяко едно начинание.

 

 

 

Тук се провеждат много разнообразни курсове. Кой е най-популярният от тях?

 

Няма две мнения по въпроса – това е аеробиката. Може би се дължи на нашата треньорка Петя Пачева (собственик на фитнес клуба), която успява да омагьоса клиентите и да ги мотивира. Някои от посетителите на часовете по аеробика идват от основаването на клуба. Идват на всяка една тренировка, по 3 или 4 пъти в седмицата въпреки натоварването. Начинаещите без богат спортен опит изпитват доста големи трудности при първите занимания. Някои дори се отказват. Тези, които преодоляват първоначалния дискомфорт, стават редовни посетители, защото виждат резултатите, плод на много голямо постоянство.

 

 

За кого е подходяща аеробиката?

 


За жените, които искат да загубят тегло. В аеробиката се горят най-много калории, най-голямо е аеробното натоварване, докато йогата например помага за разтягането и правилното дишане. Може би на особеностите на всяка система се дължи различната възрастова характеристика на жените, които посещават курсовете – аеробика тренират повече млади момичета, които могат да издържат на интензивните кардио упражнения, докато йога класовете се посещават и от по-възрастни жени.

 

1038698

 

 

Сега да преминем към областта, в която ти си специалист – фитнеса. Защо е важно да се правят и силови тренировки освен аеробни?

 


Хората, които искат да отслабнат започват с кардио, което гори калории и мазнини. Впоследствие задължително трябва да се премине и към силови упражнения, защото иначе тялото се отпуска. На мускулите са необходими тежести, за да се стегнат.

 

 

Колко пъти на седмица е препоръчително да се посещава фитнеса?

 


За начинаещи се препоръчват посещения не повече от два пъти на седмица. Когато човек влезе във форма, виждайки ефекта от тренировките, идва по собствено желание поне 3-4 пъти на седмица. Спортуването се превръща от задължение в хоби.

 

 

Ти си посланик на спорта, затова се опитай с няколко думи да убедиш колкото се може повече хора да бъдат активни.

 


На начинаещите ще кажа, че всяко начало е трудно. Но моите наблюдения върху клиентите на нашия фитнес показват, че усилията си заслужават. Хората се чувстват удовлетворени след тренировка. Спортът повишава хормона на щастието и затова активните хора се чувстват по добре физически и психически. Това се забелязва и от околните, разбира се, което би трябвало да увеличи стимула да продължиш да спортуваш. Това го казвам базирайки се както на опита си като инструктор, какъвто съм от три години, така и от този като любител спортист.

 

За редовните си часове по пилатес и аеробика пристига Емилия Димитрова. Успяваме да й зададем няколко въпроса, преди да се посвети на нетърпеливите дами, които вече я очакват в залата.

 

1038693

 

 

Какви трудности срещат начинаещите при аеробиката и пилатеса?


Програмата за начинаещи е съобразена с тяхната подготовка и е улеснена. Има повече повторения, за да свикнат с упражненията. Разбира се, някои от тях имат проблеми с издръжливостта, особено при аеробиката.

 

 

 

 

 

Каква е продължителността на тренировките?


Около един час.

 

 

В зависимост от целите, които искат да постигнат, на кои жени би препоръчала да се занимават с аеробика и на кои с пилатес?

 

Пилатес е за жени, които се стремят към стягане и оформяне, докато аеробиката е подходяща за тези, които искат бързо да отслабнат.

 

 

1038691

 

 

 

Последни за деня са заниманията по йога. Те се провеждат под инструктажа на доц. д-р Емилия Божкова, която е истински пример за подражание. 53-годишният преподавател във Факултета по педагогика на Югозападен университет "Нефоит Рилски" успява да съчетае задълженията на преподавател във висшето учебно заведени с тези на инструктор. Успява да отговори и на нашите въпроси, въпреки че бърза за заниманието по йога под нейно ръководство.

 

 

Как се запалихте по йогата?


Йогата е мое хоби от почти 12 години. Както всички хубави неща и това стана случайно.

 

 

 

Кога започнахте да се занимавате професионално с йога?


Все още не считам, че се занимавам професионално. Когато хобито се превърне в професия, човек рискува то да му доскучае и да се откаже от него. Иначе тренирам хора от 3-4 години.

 

 

 

Как Ви се отразява йогата?


Дава ми гъвкавост, сила и баланс. Възрастта ми изисква да полагам повече грижи за здравето си и йогата е перфектният избор за мен.

 

 

 

Занимавате ли се с други спортове?

 


От време на време ходя на фитнес, но домакинските задължения и грижите за моите внуци също ми помагат да поддържам форма. Преди време практикувах и степ аеробика, също много приятно упражнение.

 

 

 

Разбрахме, че дори жени в по-напреднала възраст посещават курсовете Ви.

 


Да, дори жени на 65-годишна възраст идват да тренират йога, но също и ученици и студенти. Йогата развива концентрацията и това помага на учащите. Моите наблюдения са, че с йога се занимават интелигентни жени, търпеливи и способни да виждат невидимото зад едно упражнение.

 

 

 

Защо бихте препоръчали на хората да спортуват?

 


Спортът допринася за хармонията между духа и тялото. Човек трябва да чувства бушуващата кръв във вените си и силата на тялото си. Спортът ти дава увереност, че можеш да се справяш с трудни ситуации. В йогата например някои асани се изпълняват с главата надолу. В живота също има такива моменти, когато всичко се преобръща, но човек не бива да се плаши от тях.

 

 

 

Още от нас ще намерите на  Фейсбук страницата ни.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване