Според древният обичай и традиции, на Гергьовден трапезата обикновено е общо селска. Прави се извън селището някъде на зеленина – обикновено при оброчище, параклис или манастир (ако има такъв в близост).
След като се освети, на нея се носят опечените агнета, обредните хлябове, прясно издоеното мляко и подсиреното от него сирене, квасено мляко и други подобни. На този ден за първи път през годината се яде пресен чесън, който задължително присъства на трапезата.
Край празничната трапеза отново се изпълняват обредни практики, свързани както с плодородието, така и с брачна насоченост. В някои райони на Източна България младите булки в началото стоят прави край трапезата, "за да стават високи конопите", а после хукват да бягат, като децата ги замерят с трохи хляб за плодородие. Другаде с бучки сирене за плодовитост са замеряни и младоженците.
На Гергьовден, край трапезата, кумът ритуално събува сватбените чорапи на младоженката и сваля връхната ѝ сватбена дреха, като я забражда с женска забрадка, вместо носената досега булчинска. На празничната трапеза (както и през целия ден на празника) цари веселие и се играят т. нар. "гергьовденски хора̀". Играят се обикновено на песни с религиозно-митичен характер и такива, свързани с мотивите за св. Георги – обикалящ полето, побеждаващ ламята и отключващ изворите и влагата.Веселието е задължително по време на целия празник.
А сега и ето няколко бързи и кратки рецепти за вашето агнешко, в случай че нямате толкова много време за готвене, или просто предпочитате малка и лесна трапеза:
Агнешко със зелен лук на фурна
- Продукти:
1 кг агнешко месо 3 стръка зелен лук 5 с.л. олио 2 ч.л. червен пипер 2 ч.л. черен пипер 1 с.л. сол
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на порции и се потапя в смес от олиото, солта, червения и черния пипер и 1 чаша вода. Порциите се нареждат в тавичка и отгоре се посипва нарязания зелен лук. Долива се чаша вода, покрива се с фолио и се пече в загрята фурна го готовност (приблизително 2-3 часа).
2. Агнешко с картофи и моркови
- Продукти:
1.5 кг агнешко месо 1 кг пресни малки картофи 4-5 бр. моркови сол, черен пипер, червен пипер 2-3 клончета девесил олио
Начин на приготвяне:
В намаслен гювеч се слагат порциите месо, предварително овкусени със сол и пипер. Налива се чаша вода и се пече час и половина. Добавят се посолени обелените цели картофки, нарязаните на едро моркови и девесила. Долива се още малко вода и се поръсва с олио. Пече се още около 30 минути.