България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Fitbit - персонален здравен "калкулатор"

Прочитания: 500  4
24.02.2011 16:02 по статията работи: Петя Дикова

Миниатюрно устройство следи ежедневната работа на тялото, включително и съня. И отчита изразходвани калории

Може и да не сме сред най-върлите фенове на високите технологии, но и ние се увличаме от някои джаджи, особено от мултифункционалните.

Последната играчка, която ни взе ума, е Fitbit – малка, симпатична и с доста полезни функции. Тя беше показана като прототип още през 2008-ма, но се появи на пазара в САЩ едва през 2009-та и се разпространява масово там от миналата година.

Всъщност, това е безжичен уред, който следи голяма част от активността на тялото през цялото денонощие. Дава информация за интензивността и продължителността на най-основните физически занимания, за изгорените от вас калории и дори за времетраенето и качеството на съня ви.

Fitbit работи и като педометър, отчитайки всяка ваша крачка (независимо дали ходите или тичате) и изминатото разстояние за определен период от време. Освен това прави разлика между това дали спите дълбоко или просто лежите в леглото, отчита колко време ви е необходимо, за да заспите, и други подобни неща.

Устройството разполага със сензори за движение, подобни на тези, използвани в играта Nintendo Wii. На база на информацията, получена от тях, то изчислява всички тези показатели персонално за вашето ежедневие. Според производителите на джаджата, данните, които тя събира и систематизира, имат отклонение до 5% максимум от реалността и това е в рамките на обичайното.

Функционалният й дизайн и малките й размери позволяват да се прикрепя към различни части от облеклото, включително към бельото. Дори ако е в джобовете на дрехите ви, продължава да отразява движенията ви точно. Разполага с малък OLED дисплей, на който през цялото време виждате актуални данни за деня си.

Иначе Fitbit съхранява детайлна информация за активността и почивката на тялото в рамките на 7 дни, както и обобщаващи данни за цял месец. Всичко това обаче може да се свали на компютър по два начина – чрез специална мини-база с USB-накрайник или само докато преминавате на 15 метра покрай съответната база и включен компютър (т.е. дистанционно :) ).

В персонален онлайн дневник в сайта на компанията-производител можете да регистрирате цялата информация, а освен това да следите и ефективността на диетата си, като избирате храни от база с над 50 000 възможности. Разбира се, всеки потребител може да добавя и сам любимите си манджи и цели менюта, както и допълнителна физическа активност.

Уредът се предлага за 99 долара и е в комплект с устройство за зареждане, чрез което се осъществява и връзката с компютър, еластична гривна за ръка, която може да се използва и по време на сън, както и допълнителна "щипка" за тънък колан. Батерията издържа минимум 10 дни и се зарежда сравнително бързо след това.

Недостатъците на технологичната играчка са, че не може да се използва при плуване (не е водоустойчива) или каране на ски например. Непроследимите активности могат да се добавят в онлайн профила ръчно, разбира се, за да бъдат калкулирани в общата схема.

Друг проблем е, че Fitbit все още не може да се поръчва в Европа, тъй като производителите все още не са го регистрирали извън САЩ. Според някои ревюта обаче, устройството функционира безпроблемно на Стария континент с помощта на адаптор за електрическата мрежа.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване