Предстои ви среща с гаджето и решавате да не слагате лук в салатата. Грешка! На ресторант сте с голяма група приятели и отново отказвате да ви добавят лук в манджата. Грешка!
Лукът притежава важна хранителна стойност. Измислете начин как да се преборите с не толкова приятния дъх, но не го избягвайте, защото лукът е:
Полезен за сърцето
Изследвания доказват, че зеленчукът помага за понижаване нивата на лошия холестерол и подобряват функциите на клетъчната мембрана на червените кръвни клетки. Цялостната хранителна стойност на лука може да предотврати инфаркт.
Полезен за костите и съединителните тъкани
Лукът може да помогне за увеличаване плътността на костите, консумацията му е препоръчителна и за жени в менопауза. Високото съдържание на сяра в лука може да осигури преки ползи за съединителната тъкан.
Има противовъзпалително действие
Консумацията на лук повишава активността на белите кръвни телца, които играят важна роля за подсилване на имунната система.
Предпазва от канцерогенни заболявания
Доказано е, че консумацията на лук намалява риска от ракови заболявания.
Засилва цялостното здраве на организма
Подобрява баланса на кръвната захар, предотвратява бактериални инфекции.
С две думи - яжте лук!