България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Храните срещу хранителните добавки

Прочитания: 117
01.09.2014 11:09 по статията работи: sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Колкото и странно да ви се струва сега, преди всички трениращи е трябвало да се справят без хранителни добавки от сорта на изотонични напитки, мюсли и протеинови барове и всички витамини на капсули и прах. Тогава спортистите и трениращите са използвали храната за набавяне на всички необходими хранителни вещества.

В сегашния развит свят изглежда немислимо състезател по маратон да не приема хранителни добавки или по време на изтощителния "Тур дьо Франс" да няма в бидона изотонична напитка. Но всъщност кое е по-добро - храната или добавката?

Безспорно хранителните добавки са по-лесни за употреба - купувате си ги и ги пиете, докато при хранате е по-трудно. Вие трябва да подберете правилно храната и да я сготвите качествено, за да не загубите хранителните вещества. Дори и така, благодарение на храната вие няма да си набавите всички необходими хранителни съставки. Въпреки това повечето диетолози съветват храната да не се заменя с хранителните добавки. Според тях най-добре е правилната комбинация между здравословно хранене и хранителни добавки.

Учените са открили, че някои храни могат да имат същия ефект върху тялото ви като спортните напитки и енергийните барове. Според изследването на университета в Мемфис, вие можете да заместите спортните напитки с кокосова вода или банани, енергийните барове със стафиди, а изотоничните напитки за възстановявано с шоколадово мляко.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: Competitor
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване