България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Упражненията намаляват риска от рак на простатата при белите мъже

Прочитания: 128
19.02.2013 15:02 по статията работи: Sportuvai.bg

Упражненията намаляват риска от рак на простатата при белите мъже. Тренировките могат да предотвратят и усложненията при мъжете от европеидната раса, страдащи от това заболяване. От тези точно предимства на упражненията обаче не могат да се възползват представителите на негроидната раса.


Резултатите са поместени на страниците на журнала на Американското раково общество от Медицинския център Дърам.


Отдавна се знае, че упражненията помагат при рак на простатата, но скоро учените откриха, че цветнокожите мъже имат по-голям риск от заболеваемост и по-висока смъртност след получаване на тежката диагноза. Проучването показва, че основната причина за това са генетичните разлики при клетките на простатата при различните раси.



Лионел Банез проучил 307 мъже(164 с бяла и 143 с тъмна кожа) подложили се на простатна биопсия. Освен това те отговорили и на въпрос за активността си:

 

  • заседнал
  • слабо активен
  • умерено активен
  • много активен

 

Експертите установили, че белите мъже, които са умерено активни са с 53% по-нисък риск от проблеми с простатата от тези, който се упражняват по-рядко. Тези, които са били засегнати от болестта предварително са намалили с 13% риска от разрастване и разсейване на злокачествените образования.


И тъй както при белите упражненията действат чудотворно, при чернокожите такава връзка не се забелязва.

 

И д-р Банез заключава: "Фактът, че цветнокожите не се влияят от полаганите упражнения може да се окаже ключов при разгадаването на заболяването. "Цветнокож" може да се окаже рисков фактор. Необходими са допълнителни изследвания, за да изследват механизма зад това расово несъответствие в заболеваемостта от  рак. Освен това трябва да се задълбочим и във връзките на упражненията, които отново поставят цветнокожите в негативна позиция"

 

 

Още от Sportuvai.bg ще намерите и на facebook.com/Sportuvai.bg.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Be Shape Studio  5 |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Виж всички препоръчани места за спортуване